Chmiel: Właściwości i zastosowania
Chmiel wielu osobom kojarzy się jedynie z produkcją piwa. Tymczasem jego lecznicze właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych. Uważano nawet, że posiada magiczną moc. Dziś szyszki chmielu stosuje się w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Znajdujące się w nich substancje ułatwiają zasypianie i działają uspokajająco, poprawiają trawienie i chronią przed infekcjami układu moczowego. Chmiel pomaga też usunąć bakterie, wirusy i grzyby z organizmu, jest skuteczny w walce z trądzikiem i łupieżem. Sprawdź, jak korzystać z dobroczynnych właściwości szyszek chmielu.
Chmiel zwyczajny to pnącze z rodziny konopiowatych. W ogrodach uprawia się go często jako roślinę ozdobną, rośnie też dziko w wilgotnych lasach. Surowcem leczniczym są szyszki, czyli kwiatostany. Zawierają one cenny olejek eteryczny, zawierający aż 150 substancji bioaktywnych. Przede wszystkim są to flawonoidy, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników i zwalczanie stanów zapalnych w organizmie.
Chmiel w kosmetyce
Chmiel nie bez przyczyny wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt z szyszek dodawany jest do szamponów, odżywek do włosów, kremów, maseczek czy balsamów do skóry. Wszystko dlatego, że świetnie wpływa na kondycję włosów i skóry. Z chmielu można też przygotować odżywczą płukankę, która zapobiega wypadaniu włosów, chroni przed łupieżem, a nawet grzybicą.
Chmiel jest naturalnym środkiem uspokajającym (hamuje czynność kory mózgowej) i nasennym. Koi nerwy, pomaga zwalczyć niepokój, a także zmniejsza popęd seksualny. Zawiera też fitoestrogeny, czyli substancje przypominające żeńskie hormony płciowe. Dzięki temu łagodzi uciążliwe objawy menopauzy, przede wszystkim uderzenia gorąca. Chmiel jest także skuteczny w walce z niestrawnością i problemami żołądkowymi. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i niedokwasotę, pobudza pracę jelit. Zwiększa też apetyt. Znajdujące się w szyszkach chmielowych substancje zmniejszają ryzyko próchnicy oraz stanów zapalnych w jamie ustnej. Chmiel jest również polecany na dolegliwości ze strony układu moczowego – działa moczopędnie i antybakteryjnie. Okłady z wywaru chmielowego są też pomocne na bóle korzonków, stawów oraz stany zapalne skóry i trudno gojące się rany.
Obecnie trwają badania naukowe nad wykorzystywaniem ekstraktu szyszek chmielowych do zwalczania wirusowego zapalenia płuc, wirusa opryszczki, a także niektórych grzybów. Okazuje się, że chmiel wykazuje właściwości zbliżone do wielu antybiotyków, a jego włączenie do terapii mogłoby przyspieszyć leczenie i uchronić przed antybiotykoopornością.
Chmiel jest dostępny w aptekach w postaci suplementu diety lub olejku, którego kilka kropel można dodawać do napojów lub posiłków. Najzdrowsze jest jednak spożywanie naparu z suszonych szyszek. Można go przygotować w prosty sposób. Łyżeczkę suszu wystarczy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem 10 minut. Napój można pić nawet cztery razy dziennie, spożyty wieczorem ułatwi zasypianie.
Z chmielu warto też przyrządzić nalewkę. Szyszki należy zalać 40-procentowym alkoholem (tak by objętościowo proporcje wynosiły 1:3). Słoik lub butelkę powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, po 2-3 tygodniach płyn należy przefiltrować. Jednorazowo można spożywać do 10 ml nalewki.