Reklama

Choroba, którą nasila źle dobrana dieta. Dolegliwości dotyczą aż 15% światowej populacji

Zmiana trybu życia, ograniczenie sytuacji stresowych, a także wprowadzenie regularnych godzin pójścia spać oraz pobudki nie przyniosły poprawy w zmniejszeniu częstotliwości napadów migrenowych? Spróbuj przyjrzeć się swojej codziennej diecie. Okazuje się, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na migrenę. Które produkty można bezpiecznie spożywać, a z których lepiej zrezygnować? Sprawdź teraz.

  • Spożywanie zbyt zimnego lub gorącego jedzenia przyczynia się do wywołania napadów bólu migrenowego.
  • Ataki migreny mogą być także związane z odwodnieniem organizmu. By zniwelować ryzyko ich wystąpienia, dobrze jest wypijać minimum 2 litry wody dziennie.
  • Podczas napadów migrenowych najlepiej zasłonić okna oraz wyłączyć światła. Ulgę w dolegliwości przynoszą także zimne okłady.

Jak odróżnić migrenę od bólu głowy?

Migrenę uważa się za najczęstszą przyczynę bólów głowy. Ta choroba przewlekła na tle neurologicznym o wiele częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, a utrzymuje się nawet do 72 godzin. Dotąd nie udało się jednoznacznie ustalić przyczyn jej występowania. Najprawdopodobniej jest to powiązane z predyspozycjami genetycznymi oraz nadmierną wrażliwością mózgu na bodźce. Nie istnieje jedno uniwersalne lekarstwo - jest to dolegliwość o charakterze chronicznym.

Reklama

To, co już na pierwszy rzut oka odróżnia migrenę od standardowego i powszechnego bólu głowy, to zwiększona wrażliwość na bodźce wywołane przez liczne zapachy i dźwięki, a także nietolerancja światła - zarówno tego naturalnego, jak i sztucznego. Bardzo często towarzyszą jej także mdłości, zawroty głowy, zaburzenia widzenia oraz nagłe wahania nastroju. Osoby od wielu lat zmagające się z migreną określają ją jako ostre, silne, nawracające i uniemożliwiające normalne funkcjonowanie napady bólu głowy.

Sprawdź: 10 typowych przyczyn migreny

Objawy i przyczyny

Objawem wskazującym na nadchodzącą migrenę jest przede wszystkim pulsujący oraz nawracający ból głowy. Wpływa na pogorszenie kondycji organizmu, doprowadzając do omdleń. Wyjątkowo ostry atak może wywołać wymioty. Często towarzyszy jej także zaburzenie mowy oraz mrowienie i drętwienie kończyn oraz twarzy.

Chorzy uskarżają się także na problemy ze wzrokiem, odczuwalne pogorszenie widzenia oraz łzawienie oczu. Opisują je jako nieprzyjemne uczucie rozsadzania w środku gałek ocznych. Do najczęstszych przyczyn występowania migreny zaliczamy przede wszystkim:

  • przewlekły stres,
  • odchudzanie się,
  • pomijanie oraz nieregularne spożywanie posiłków,
  • odwodnienie organizmu,
  • przyjmowanie środków antykoncepcyjnych,
  • wejście w menopauzę,
  • gwałtowne zmiany w pogodzie,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • okres ciąży,
  • stosowanie używek,
  • nadużywanie kofeiny.

Sprawdź: Jak pokonać migrenę w pięć minut?

Wpływ diety na migrenę

Nieodpowiednio dobrana dieta potrafi wyrządzić spore szkody w organizmie. Okazuje się, że jest także bezpośrednią przyczyną często nawracających migren. Niezwykle ważne staje się wyeliminowanie produktów zawierających w sobie m.in.:

  • siarczyny,
  • glutaminian sodu,
  • azotany,
  • czerwień koszenilową,
  • aminy biogenne,
  • sztuczne słodziki,
  • beta-fenyloalaninę.

Sprawdź: Zioła, które złagodzą bóle migrenowe

Z tych produktów zrezygnuj

Często polecanym rozwiązaniem w walce z uporczywymi migrenami jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Korzystnym wyborem będzie taka, która zawiera spore ilości węglowodanów, przy jednoczesnym deficycie białka i tłuszczów. Na liście produktów, które lepiej odstawić stosując prawidłową dietę migrenową, znalazły się m.in.:

  • żywność typu fast-food,
  • produkty wędzone,
  • drożdże,
  • kawa,
  • sery długodojrzewające,
  • wyroby wędliniarskie (kiełbasa, pasztet oraz parówki),
  • wybrane tłuste ryby,
  • kostki rosołowe,
  • przyprawy typu maggi oraz vegeta,
  • kakao i czekolada,
  • białe oraz czerwone wino,
  • słodziki,
  • część przypraw, np. czosnek, koper, kolendra, papryka, imbir.

Dobrze jest mieć na uwadze, że osoby zmagające się z migreną cechuje indywidualna tolerancja na wyżej wymienione produkty. Podjęcie decyzji o wprowadzeniu diety eliminacyjnej powinno zostać skonsultowane oraz przeprowadzone wyłącznie pod okiem specjalisty. Zbyt duże i nagle wprowadzone zmiany mogą prowadzić do niedożywienia, które stanowi bezpośrednie zagrożenie dla organizmu.

Sprawdź: 6 produktów, które mogą wywołać migrenę

Migrena - co można bezpiecznie jeść?

W trakcie stopniowego wykluczania niewskazanych przy migrenie produktów spożywczych z codziennego jadłospisu warto zastępować je takimi, które mają pozytywny wpływ na złagodzenie objawów. Wśród nich znalazły się m.in.:

  • napoje bezkofeinowe,
  • świeże owoce i warzywa,
  • nasiona dyni i ziarna sezamu,
  • domowe sosy bez octu,
  • jajka,
  • woda mineralna,
  • oleje roślinne,
  • chude gatunki mięs,
  • żywność naturalna niskoprzetworzona,
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym, np. brązowy ryż, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty.

Sprawdź również:

Codziennie pij napój z trzech składników. Spala tłuszcz, oczyszcza jelita i świetnie nawadnia

Dodasz do rosołu raz, już zawsze będziesz tak robić. Zupa zyskuje nową jakość

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama