Choroba, którą nasila źle dobrana dieta. Dolegliwości dotyczą aż 15% światowej populacji

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
64
Udostępnij

Zmiana trybu życia, ograniczenie sytuacji stresowych, a także wprowadzenie regularnych godzin pójścia spać oraz pobudki nie przyniosły poprawy w zmniejszeniu częstotliwości napadów migrenowych? Spróbuj przyjrzeć się swojej codziennej diecie. Okazuje się, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na migrenę. Które produkty można bezpiecznie spożywać, a z których lepiej zrezygnować? Sprawdź teraz.

Migrena częściej atakuje kobiety niż mężczyzn
Migrena częściej atakuje kobiety niż mężczyzn123RF/PICSEL
    • Spożywanie zbyt zimnego lub gorącego jedzenia przyczynia się do wywołania napadów bólu migrenowego.
  • Ataki migreny mogą być także związane z odwodnieniem organizmu. By zniwelować ryzyko ich wystąpienia, dobrze jest wypijać minimum 2 litry wody dziennie.
  • Podczas napadów migrenowych najlepiej zasłonić okna oraz wyłączyć światła. Ulgę w dolegliwości przynoszą także zimne okłady.

Jak odróżnić migrenę od bólu głowy?

Migrenę uważa się za najczęstszą przyczynę bólów głowy. Ta choroba przewlekła na tle neurologicznym o wiele częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, a utrzymuje się nawet do 72 godzin. Dotąd nie udało się jednoznacznie ustalić przyczyn jej występowania. Najprawdopodobniej jest to powiązane z predyspozycjami genetycznymi oraz nadmierną wrażliwością mózgu na bodźce. Nie istnieje jedno uniwersalne lekarstwo - jest to dolegliwość o charakterze chronicznym.

To, co już na pierwszy rzut oka odróżnia migrenę od standardowego i powszechnego bólu głowy, to zwiększona wrażliwość na bodźce wywołane przez liczne zapachy i dźwięki, a także nietolerancja światła - zarówno tego naturalnego, jak i sztucznego. Bardzo często towarzyszą jej także mdłości, zawroty głowy, zaburzenia widzenia oraz nagłe wahania nastroju. Osoby od wielu lat zmagające się z migreną określają ją jako ostre, silne, nawracające i uniemożliwiające normalne funkcjonowanie napady bólu głowy.

Objawy i przyczyny

Nadużywanie kofeiny sprzyja częstszym atakom migreny
Nadużywanie kofeiny sprzyja częstszym atakom migreny123RF/PICSEL

Objawem wskazującym na nadchodzącą migrenę jest przede wszystkim pulsujący oraz nawracający ból głowy. Wpływa na pogorszenie kondycji organizmu, doprowadzając do omdleń. Wyjątkowo ostry atak może wywołać wymioty. Często towarzyszy jej także zaburzenie mowy oraz mrowienie i drętwienie kończyn oraz twarzy.

Chorzy uskarżają się także na problemy ze wzrokiem, odczuwalne pogorszenie widzenia oraz łzawienie oczu. Opisują je jako nieprzyjemne uczucie rozsadzania w środku gałek ocznych. Do najczęstszych przyczyn występowania migreny zaliczamy przede wszystkim:

  • przewlekły stres,
  • odchudzanie się,
  • pomijanie oraz nieregularne spożywanie posiłków,
  • odwodnienie organizmu,
  • przyjmowanie środków antykoncepcyjnych,
  • wejście w menopauzę,
  • gwałtowne zmiany w pogodzie,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • okres ciąży,
  • stosowanie używek,
  • nadużywanie kofeiny.

Wpływ diety na migrenę

Nieodpowiednio dobrana dieta potrafi wyrządzić spore szkody w organizmie. Okazuje się, że jest także bezpośrednią przyczyną często nawracających migren. Niezwykle ważne staje się wyeliminowanie produktów zawierających w sobie m.in.:

  • siarczyny,
  • glutaminian sodu,
  • azotany,
  • czerwień koszenilową,
  • aminy biogenne,
  • sztuczne słodziki,
  • beta-fenyloalaninę.

Z tych produktów zrezygnuj

Fast-food w diecie wpływa na ataki migreny
Fast-food w diecie wpływa na ataki migreny123RF/PICSEL

Często polecanym rozwiązaniem w walce z uporczywymi migrenami jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Korzystnym wyborem będzie taka, która zawiera spore ilości węglowodanów, przy jednoczesnym deficycie białka i tłuszczów. Na liście produktów, które lepiej odstawić stosując prawidłową dietę migrenową, znalazły się m.in.:

  • żywność typu fast-food,
  • produkty wędzone,
  • drożdże,
  • kawa,
  • sery długodojrzewające,
  • wyroby wędliniarskie (kiełbasa, pasztet oraz parówki),
  • wybrane tłuste ryby,
  • kostki rosołowe,
  • przyprawy typu maggi oraz vegeta,
  • kakao i czekolada,
  • białe oraz czerwone wino,
  • słodziki,
  • część przypraw, np. czosnek, koper, kolendra, papryka, imbir.

Dobrze jest mieć na uwadze, że osoby zmagające się z migreną cechuje indywidualna tolerancja na wyżej wymienione produkty. Podjęcie decyzji o wprowadzeniu diety eliminacyjnej powinno zostać skonsultowane oraz przeprowadzone wyłącznie pod okiem specjalisty. Zbyt duże i nagle wprowadzone zmiany mogą prowadzić do niedożywienia, które stanowi bezpośrednie zagrożenie dla organizmu.

Migrena - co można bezpiecznie jeść?

W trakcie stopniowego wykluczania niewskazanych przy migrenie produktów spożywczych z codziennego jadłospisu warto zastępować je takimi, które mają pozytywny wpływ na złagodzenie objawów. Wśród nich znalazły się m.in.:

  • napoje bezkofeinowe,
  • świeże owoce i warzywa,
  • nasiona dyni i ziarna sezamu,
  • domowe sosy bez octu,
  • jajka,
  • woda mineralna,
  • oleje roślinne,
  • chude gatunki mięs,
  • żywność naturalna niskoprzetworzona,
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym, np. brązowy ryż, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty.
Częste migreny? Nie jedz tych produktówInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
44
Super
relevant
10
Hahaha
haha
4
Szok
shock
3
Smutny
sad
0
Zły
angry
3
Lubię to
like
Super
relevant
64
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na