Reklama

Co jeść, by obniżyć swój wiek biologiczny

Dostarczając organizmowi odpowiednich pokarmów i składników możesz bardzo poprawić kondycję ważnych narządów takich jak mózg, serce, nerki i wątroba.

Z pewnością zdarzyło ci się spotkać osobę, która wyglądała tak zdrowo i młodo, że informacja o jej wieku była dla ciebie dużym zaskoczeniem... Lekarze powiedzieliby o niej, że ma niski tzw. wiek biologiczny. Odnosi się on do rzeczywistej kondycji organizmu, stanu narządów i organów, ich zdolności do pracy, naszej wydolności fizycznej i psychicznej.

Wiek biologiczny może być dużo niższy (lub wyższy) od wieku wynikającego z daty urodzenia. Aby go u siebie określić, nie potrzebujemy skomplikowanych obliczeń, wystarczy zdroworozsądkowe podejście. Jeśli nasze codzienne przyzwyczajenia nie należą do najzdrowszych (np. jadamy nieregularnie i mało pożywnie, niewiele się ruszamy, palimy papierosy), a do tego miewamy różne dolegliwości (np. czujemy się przemęczone, senne, ociężałe), możemy przyjąć, że nasz wiek biologiczny jest wyższy, niż wskazywałaby na to metryka.

Reklama

Pora zadbać o swój organizm i poprawić stan ważnych narządów. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest zmiana diety, tak by dostarczała składników powodujących korzystne zmiany w mózgu, sercu, nerkach i wątrobie. Oto 18 produktów, które są pod tym względem najbardziej pomocne i po które warto regularnie sięgać.

Dla mózgu

1. Orzechy włoskie: Zawierają kwasy DHA, które odpowiadają za dobrą współpracę komórek nerwowych.

2. Sałata: To źródło kwasu foliowego wspierającego regenerację komórek nerwowych, a także stojącego na straży procesów poznawczych i dodatkowo zapobiegającego depresji.

3. Nasiona soi: Występuje w nich lecytyna, która jest ważnym składnikiem budulcowym każdej komórki nerwowej. Zawdzięczamy jej m.in.: jasność myślenia oraz dobrą pamięć.

4. Banany: Pochodzący z nich tryptofan wspomaga zdrowy sen, a w efekcie m.in. relaks neuronów, które były w ciągu dnia aktywne.

5. Chleb pełnoziarnisty: Dostarcza węglowodanów złożonych, które są najlepszym "paliwem" dla mózgu.

6. Drób: To dobre źródło witamin B1 i B6 zapewniających komórkom nerwowym mocne osłonki mielinowe i ochronę przed uszkodzeniami. 7. Wątróbka Zawarte w niej żelazo bierze udział w produkcji osłonek mielinowych.

Dla serca

8. Ryby morskie: Pochodzące z nich kwasy omega-3 dbają o to, by do serca docierała odpowiednia ilość krwi, tlenu i składników odżywczych.

9. Gorzka czekolada: Dużo w niej magnezu przeciwdziałającego miażdżycy tętnic i powstawaniu zatorów.

10. Ziemniaki: Zawierają potas obniżający ciśnienie krwi i chroniący przed rozwojem nadciśnienia.

11. Winogrona: Są źródłem resweratrolu, który przyczynia się do wydzielania tlenku azotu zapobiegającemu przewężeniu tętnic. Dużą ilość składnika zawiera także czerwone wino.

12. Czarny pieprz: Ukryty w nim wanad obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega niedokrwieniu serca.

Dla nerek i wątroby

13. Suszone morele: To dawka beta-karotenu, który chroni przed powstawaniem kamieni w nerkach.

14. Otręby pszenne: Występujący w nich kwas pantotenowy wspiera odporność wątroby na działanie szkodliwych drobnoustrojów (np. powodujących WZW).

15. Cytrusy: Zawarte w nich kwasy wspomagają pracę nerek, działając moczopędnie, a także przeciwzapalnie. Znajdziesz je także w lubczyku ogrodowym.

16. Fasola biała: Dostarcza witaminę B6 zapobiegającą stłuszczeniu i marskości wątroby.

17. Natka pietruszki: Pełno w niej witaminy C, która ma działanie oczyszczające i odtruwające. Świetnym jej źródłem są także owoce róży.

18. Marchew: Występuje w niej witamina PP, która jest korzystna dla wątroby (zapewnia jej lżejszą pracę).

Poznaj swój wiek biologiczny

Odpowiedz na każde z poniższych pytań (zaznaczając A, B lub C). Następnie policz, ile wybrałaś odpowiedzi A, ile B, a ile C. Odszukaj na dole ramki swój wynik.

1. Palisz papierosy?
A. Nie, w ogóle.
B. Tak, ale nie więcej niż 20 sztuk dziennie.
C. Tak, powyżej 20 sztuk w ciągu dnia.

2. Jak długo żyli twoi dziadkowie?
A. Powyżej 75 lat.
B. Około 75 lat.
C. Znacznie krócej, niż 75 lat.

3. Jak często uprawiasz sport lub jesteś aktywna fizycznie?
A. Dwa do trzech razy w tygodniu.
B. Raz w tygodniu.
C. Prawie wcale.

4. Czy masz nadwagę?
A. Nie, jestem szczupła.
B. Tak, niewielką - mam trochę zaokrągloną talię.
C. Tak, dużą - powinnam stracić 10-15 kilogramów.

5. Jak często pijesz alkohol?
A. Nigdy lub tylko okazjonalnie (symboliczną ilość raz na kilka tygodni lub miesięcy).
B. Codziennie 1-2 porcje (np. 1 piwo, 2 kieliszki wina).
C. Codziennie powyżej 2 porcji.

6. Jak często masz kontakt ze swoimi znajomymi?
A. Niemal co tydzień.
B. Częściej, niż trzy razy w miesiącu.
C. Rzadziej, niż trzy razy w miesiącu.

7. Jak często jesz śniadanie?
A. Codziennie.
B. Dwa do trzech razy w tygodniu.
C. W ogóle.

6. Jak dużo jesz owoców oraz warzyw?
A. Codziennie 5 porcji (np. 2 jabłka, miseczka sałaty, pomidor, papryka).
B. Codziennie 1-2 porcje.
C. Maksymalnie kilka porcji w tygodniu.

Masz najwięcej odpowiedzi A: Gratulacje! Prowadzisz tryb życia, który jest korzystny dla twojego organizmu. Twój wiek biologiczny może być niższy nawet o 15 lat!

Masz najwięcej odpowiedzi B: Twój wiek metrykalny i biologiczny są do siebie zbliżone. To niezły wynik, ale warto postarać się np. o zmianę diety.

Masz najwięcej odpowiedzi C: Taki wynik ostrzega, że twój organizm jest w nie najlepszej formie, a wiek biologiczny może... przewyższać metrykalny!

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy