Co mówią nasze paznokcie
Powinny być mocne, lekko różowe, lśniące i gładkie. Zmieniają się, gdy zdrowie zaczyna szwankować.
Każda zmiana w ich wyglądzie powinna być skonsultowana z lekarzem pierwszego kontaktu lub z dermatologiem. Niewinnie wyglądająca nieprawidłowość może mieć poważne przyczyny. Czasem jest to skutek złej pielęgnacji lub zakażenia samego paznokcia. Ale może to być objaw jakiejś choroby. Zmiany mogą pojawić się na paznokciach palców i rąk, i nóg.
Co oznaczają?
- Łamliwość może być efektem niewłaściwego piłowania, niedoborów pokarmowych, obgryzania, częstego moczenia lub złego ogólnego stanu zdrowia.
- Rozdwojenie, łamliwość i bladość to objawy niedoboru żelaza.
- Wklęsłość paznokci może być wywołana niedokrwistością z powodu choroby tarczycy.
- Dołki na powierzchni związane są z zakażeniem grzybicą.
- Szorstkość może być objawem łuszczycy.
- Pogrubienie - skutek uczulenia na lakiery lub zakażenia grzybiczego.
- Żółte, grube paznokcie bywają objawem choroby płuc, zaburzeń czynności tarczycy albo zakażenia grzybiczego.
- Kolor niebieskawy - niedokrwistości lub zaburzeń krążenia.
- Poziome wypukłości - niedożywienia i zaburzeń hormonalnych.
- Paski pionowe i czerwone bywają skutkiem łuszczycy, reumatoidanego zapalenia stawów lub wysokiego ciśnienia tętniczego. Poziome białe pojawiają się w chorobach serca i nerek.
- Paznokcie zakrzywiające się wokół końca palca mogą być objawem choroby płuc, wątroby, jelita grubego lub serca.
- Poprzeczne pręgi wywołane są niedoborem wit. A, jodu, wapnia.
- Pręgi biegnące wzdłuż paznokci są oznaką starości, ale i reumatyzmu. Poprawę może przynieść zażywanie witamin, mikroelementów i stosowanie specjalnego kremu do pielęgnacji paznokci.
- Białe plamki mogą być skutkiem urazu płytek, a także nadkwaśności i braku cynku.
Aceton - składnik niektórych zmywaczy do paznokci; używajmy bezacetonowych. Moczenie w wodzie - pranie ręczne i zmywanie wykonujmy w gumowych rękawiczkach. Środki chemiczne - prace z użyciem proszków do prania, środków czyszczących, farb, lakierów wykonujmy w ochronnych rękawicach.
Wit. B - brokuły, ziemniaki, szpinak, owies, kurczak, banany, soja, migdały, brukselka, kukurydza, słonecznik, papryka, daktyle, seler naciowy, pszenica. Wit. H - drożdże, soja, orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, jogurt. Cynk - morskie ryby, indyk, kurze wątróbki, strączkowe, cebula, chrzan, czosnek, ciemny ryż, mąka razowa, fistaszki, musztarda, pestki dyni i słonecznika. Krzem - ziarna zbóż, skórki jabłek i gruszek, winogrona, czosnek, szczypior, skrzyp, pokrzywa. Wapń - jabłka, ryby, buraki, kalafior, pszenica, jaja, czosnek, jogurt, wiśnie. Potrzebują one głównie wit. H i z grupy B, cynku, krzemu i wapnia. Źródła tych substancji: