Reklama

Co robić, gdy dziecko traci masę ciała?

Niezamierzona utrata masy ciała u dziecka jest niepokojącym sygnałem, który zawsze warto skonsultować z lekarzem pediatrą. Dowiedz się, co może powodować utratę masy ciała u najmłodszych i co należy zrobić w sytuacji, gdy ten problem dotknie twoje dziecko.

Dlaczego dziecko traci masę ciała? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Wśród nich wymienia się między innymi przewlekły brak apetytu, nawracające bóle brzucha, uporczywe biegunki czy wymioty. Brak apetytu i biegunki mogą być zarówno spowodowane ciężkimi chorobami jak i przewlekłymi infekcjami leczonymi tak często terapią antybiotykową. Utrata masy ciała może być też objawem niedoboru żelaza, celiakii, chorób zapalnych jelit, alergii na białko mleka krowiego, czy problemów z tarczycą. Towarzyszy najczęściej także zabiegom operacyjnym, chorobom nowotworowym czy genetycznym. Ponieważ powodów jej wystąpienia może być tak wiele, zawsze w tej kwestii należy skonsultować się z pediatrą. To lekarz ma możliwość przeprowadzenia pełnego wywiadu i profesjonalnej oceny zmian masy ciała dziecka na specjalnie stworzonych do tego celu siatkach centylowych. Ponadto w razie potrzeby może zlecić konieczne badania i żywienie medyczne

Reklama

Żywienie medyczne, co to takiego?

Żywienie medyczne, czyli żywność specjalnego przeznaczenia medycznego została stworzona dla pacjentów, którzy przy pomocy tradycyjnych produktów spożywczych nie są w stanie dostarczyć sobie wszystkich składników, których potrzebują. Może być ona spożywana tak jak klasyczne posiłki doustnie lub kiedy to niemożliwe, podawana przy pomocy specjalnych zgłębników lub stomii odżywczych. Ma formę płynu lub proszku, który przed podaniem należy przygotować zgodnie z instrukcją producenta. Najczęściej jest kompletna pod względem odżywczym, czyli w swoim składzie zawiera wszystkie składniki odżywcze w takich ilościach, że może być dla człowieka nawet jedynym źródłem pożywienia. Przykładem żywienia medycznego dla dzieci po 1. roku życia może być Resource Junior. Jest on dostępny w gotowej do picia płynnej formie o smaku waniliowym, truskawkowym lub czekoladowym, a także w postaci proszku o smaku waniliowym, który można podać dziecku bezpośrednio po rozpuszczeniu lub łącząc z jego ulubionymi zimnymi lub letnimi posiłkami. Ile tego typu produktu podawać i jak często go stosować? Na te pytania zawsze powinien odpowiedzieć lekarz, ponieważ żywienie medyczne powinno być stosowane pod jego kontrolą.

Jak jeszcze mogę zadbać o dietę dziecka?

Obok stosowania żywności specjalnego przeznaczenia medycznego lekarz pediatra może polecić zwiększanie gęstości energetycznej tradycyjnych posiłków dziecka. Można to uzyskać poprzez dodatek oliwy z oliwek, masła, jogurtów, śmietanki, mięsa czy jaj do takich dań jak zupy, sosy, zapiekanki czy puree. To, jakie produkty wykorzystujemy w diecie dziecka w celu podniesienia jej kaloryczności, musi być jednak zgodne z zaleceniami jakie wynikają z choroby czy dolegliwości, która jest przyczyną spadku masy ciała. A gdzie szukać witamin i składników mineralnych? To zależy, których z nich brakuje dziecku. Ich źródłem są zarówno warzywa, owoce jak i produkty zbożowe, mleczne, a także mięso, jaja, ryby i oleje. W skrócie - każda grupa produktów spożywczych. To dlatego tak dużo mówi się o konieczności podawania dzieciom różnorodnych posiłków i zachęcania ich do jedzenia przynajmniej kilku produktów z każdej z grup.   

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

materiały promocyjne partnera
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy