Cytrynowe triki i patenty
Przed nami bardzo intensywny czas karnawałowych imprez i spotkań ze znajomymi, często przy zastawionym stole. Aby ułatwić sobie pracę podczas przygotowywania różnych pyszności, warto poznać kilka ciekawych patentów. Tym razem motywem przewodnim będzie cytryna.
- Sok z tego owocu wykorzystujemy przy okazji różnych eksperymentów kulinarnych. Chcąc pozyskać go jak najwięcej włóżmy cytrynę na kilkanaście minut do bardzo ciepłej/gorącej wody (ale nie do wrzątku!). Innym sposobem, by dosłownie wycisnąć z niej jak najwięcej, jest poprzedzenie wyciskania ugniataniem jej lub kilkakrotnym turlaniem po blacie (z jednoczesnym lekkim dociskaniem do powierzchni stołu). Najbardziej soczyste będą cytryny zerwane w Europie (nie przebyły tak długiej drogi jak te, które przywędrowały z innych zakątków świata).
- Cytrynowy sok sprawi, że niektóre skropione nim produkty nie ściemnieją i dłużej zachowają atrakcyjny wygląd. Odnosi się to do oczyszczonych grzybów, startego na sałatkę selera, jabłka, obranych i pokrojonych bananów oraz gruszek.
- Połączenie smażonej ryby z cytryną nie ma sobie równych! Ryba otrzymuje wówczas dodatkowe walory smakowe, pozbywamy się charakterystycznego morskiego lub rzecznego "posmaku". Jeśli skropimy ją przed smażeniem zyskamy dodatkowy bonus - rybne porcje nie będą się rozpadać podczas obróbki, zwłaszcza, gdy będziemy je obracać
- Warto natrzeć cytrynowym sokiem także mięso - dzięki temu szybciej stanie się miękkie (i będzie nieco bardziej aromatyczne), niezależnie od tego, czy będziemy je smażyć, piec czy gotować. Mięso z kurczaka dzięki temu zabiegowi zachowa swoją charakterystyczną wilgotność i delikatny smak.
- Jajka, jak wiadomo, kojarzą się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Nie oznacza to jednak, że nie wjadą na bożonarodzeniowy stół! Aby skorupki nie popękały podczas gotowania można do wody dodać odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu możemy uniknąć wypłynięcia białka z jajka, które już zostało lekko uszkodzone.
- Ostry smak cebuli zazwyczaj nie odpowiada dzieciom oraz osobom o wrażliwszym podniebieniu. Jednak i na to jest rada - wystarczy pokroić cebulę (np. w piórka) i skropić ją sokiem z cytryny.
- Dwie łyżki soku z cytryny dodane do wody, w której gotuje się ryż sprawią, że ziarenka nie będą się sklejać i zyskają ładny, biały kolor.
- Odrobinę cytrynowego soku warto dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały.
- Deska do krojenia (zwłaszcza drewniana lub plastikowa) łatwo absorbuje różne nieatrakcyjne zapachy, jak ten cebulowy, czosnkowy czy rybny. Aby pozbyć się ich skutecznie, wystarczy przetrzeć deseczkę plastrem cytryny.
- Sok z cytryny pomoże w odświeżaniu nieco już przywiędniętych sałat - w tym celu należy zanurzyć je w wodzie z dodatkiem wyciśniętego soku.
- Świąteczne spotkania przy suto zastawionym stole często kończą się problemami trawiennymi u niektórych biesiadników. Dyskomfort spowodowany wzdęciami czy zaparciami można złagodzić wypijając szklankę ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.