Czerwona papryka
Kusi nie tylko kolorem. Możesz jeść ją w wielu wariantach, podać jako dodatek na kanapki czy składnik dania głównego, jakim jest leczo. Ale nie tylko walory smakowe decydują o tym, że powinna na stałe zagościć w naszym meny. Warto przyjrzeć się jej atutom prozdrowotnym.
Papryka ta będzie idealnym wyborem dla osób z cerą naczynkową. Dzięki zawartości rutyny, ma zdolność wzmacniania kruchych naczyń krwionośnych.
Czerwona może poszczycić się bogactwem beta-karotenu, czyli prowitaminy A oraz witaminy C, PP, magnez i wapń. Obecna w jadłospisie będzie wspierała dobry wzrok i jędrną skórę.
Kolejnym atutem, który powinien sprawić, że sięgniemy po paprykę, są zawarte w niej polifenole. Im właśnie przypisuje się właściwości antyrakowe.
Smak ostry bądź łagodny zależy od ilości zawartych w niej kapsaicydów. Odmiany o dużych, okrągłych strąkach są zazwyczaj delikatniejsze. Spośród nich najbardziej soczysta, chrupiąca i słodka jest papryka czerwona, zwana pomidorową.