Czosnek : Remedium na niejedną bolączkę
Czosnek nie bez powodu zapracował sobie na etykietkę antybiotyku z natury. Ma właściwości bakteriobójcze, wzmacnia odporność, pomaga uporać się z infekcjami – nie tylko bakteryjnymi, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Kłopotliwy może być jedynie jego silny i trwały aromat.
Jednak i na to są sposoby. Jak korzystać z mocy zdrowotnych czosnku i nie rozsiewać przykrego dla otoczenia zapachu?
Co cennego skrywa każdy ząbek?
Czosnek może być swego rodzaju naturalną apteką, bo każdy jego ząbek to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Obfituje we flawonoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe. Znajdziemy w nim ważne dla zdrowia witaminy, z naciskiem na: B1, B2, PP, C, prowitaminę A oraz liczne składniki mineralne: potas, wapń, magnez. Najsilniejszym atutem czosnku są jednak zawarte w nim olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, która odpowiada za silny zapach warzywa. Najzdrowszy jest czosnek surowy.
Umiar
Mimo że jest tak zdrowy, pamiętajmy o zachowaniu umiaru w jego spożywaniu. Optymalnie byłoby zjadać codziennie jeden ząbek. Wzmocnimy w ten sposób odporność i usprawnimy wiele procesów życiowych bez szwanku dla metabolizmu. Czosnek spożywany w dużych ilościach może być ciężkostrawny i nadmiernie drażnić śluzówki przewodu pokarmowego, o czym nie trzeba przypominać borykającym się z wrzodami żołądka. Pamiętajmy też o dokładnym pogryzieniu każdego, najmniejszego nawet, kawałeczka.
Jak neutralizować czosnkowy aromat?
Z chęcią skorzystałbyś z naturalnego wzmocnienia organizmu, ale obawiasz się silnego aromatu czosnku? Po zjedzeniu sięgnij po jabłko, kilka listków natki pietruszki albo rozgryź dwa-trzy ziarna kawy. Problem niechcianych zapachów zniknie.
Antidotum na infekcje
Czosnek nie tylko zapobiega namnażaniu bakterii, ale zapobiega i pomaga zwalczyć infekcje wirusowe. Jest też skutecznym środkiem grzybobójczym. Siła działania czosnku jest wypadkową wszystkich zawartych w nim składników odżywczych, z naciskiem na lotne związki siarki i olejki eteryczne.
Korzystny dla jelit
Czosnek jest skuteczną bronią w walce z pasożytami układu pokarmowego. Zalecany jest przeciw owsikom, glistom, a nawet tasiemcom.
Profilaktyka zawałów i normalizacja ciśnienia krwi
Czosnek zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo w schemacie tożsamym z aspiryną. Ma też wpływ na rozkurczanie naczyń krwionośnych dzięki czemu zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Jedzony regularnie chroni przed rozwojem zmian miażdżycowych, a także pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Profilaktyka chorób nowotworowych
Bogactwu silnych przeciwutleniaczy, które stymulują system immunologiczny do wytężonej pracy, czosnek zawdzięcza działanie antynowotworowe. Naukowcy są zgodni, że regularne spożywanie czosnku pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka, okrężnicy i jelita grubego.
Ewa Koza, mamsmak.com