Reklama

Cztery kolory herbaty

Herbata to nasz napój narodowy. Ponad 80 proc. Polaków pije herbatę codziennie, kilka razy w ciągu dnia. Najczęściej wybieraną jest czarna – stanowi blisko 30 proc. wszystkich wypijanych filiżanek herbaty. Czujesz, że dopadła cię rutyna? Śmiało sięgnij po czerwoną, zieloną lub białą.

Zmiana dotyczy nie tylko smaku i koloru, ale też korzyści zdrowotnych, które zyskamy wybierając konkretny gatunek herbaty.

Skąd popularność herbaty?

Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie wśród krajów, które upodobały sobie herbatę (wyprzedzają nas tylko Wielka Brytania i Irlandia). Lubimy raczyć się tym ciepłym napojem zaraz po przebudzeniu, a także w ciągu dnia. Filiżanka herbaty towarzyszy nam w trakcie pracy, podczas posiłków, spotkań towarzyskich i wtedy, gdy mamy chwilę tylko dla siebie. Obok smaku, ważnym atutem herbaty są zawarte w jej liściach flawonoidy. To one mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, a tym samym opóźniania procesów starzenia komórek i ochrony przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki są produktem ubocznym przemiany materii i odpowiadają za uszkodzenia komórek. Nie tylko są przyczyną przedwczesnego starzenia komórek, ale przyczyniają się też do osłabiania systemu immunologicznego i zwiększają podatność na choroby. Herbata może być naszym sprzymierzeńcem w obronie przed ich negatywnym wpływem.

Reklama

Czarna

Jest całkowicie sfermentowaną herbatą, jej listki wysuszono w gorącym strumieniu powietrza. Po zaparzeniu daje napar o intensywnej barwie, wyrazistym smaku i aromacie. Zawiera dużo garbników, kofeiny i katechin, dzięki czemu dodaje energii i odtruwa organizm. Czarna herbata ma działanie bakteriobójcze.

Czerwona 

Czerwona herbata jest poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji, a jej napar ma intensywny smak i kolor. Jest szczególnie polecany na zimowe miesiące, gdyż działa rozgrzewająco. Zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Działa moczopędnie. Ma korzystny wpływ na zdolności poznawcze, takie jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja. Czerwona herbata jest wskazana osobom borykających się z nadwagą i otyłością, sprzyja odchudzaniu.

Zielona

Świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zahamować proces fermentacji. Napar ma cytrynowo-żółtą barwę. W smaku można wyczuć delikatnie gorzkie nuty. Zielona zawiera mniej kofeiny i garbników niż czarna herbata. Wygrywa natomiast zawartością katechin, których ma aż pięciokrotnie więcej. Powszechnie uważana jest za najzdrowszą, najsilniej oczyszcza organizm z toksyn i opóźnia procesy starzenia komórek. Wzmacnia serce, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie. Nie jest jednak dobrym wyborem na zimę, bo ma delikatnie wychładzające działanie.

Biała

Dla uzyskania tego gatunku herbaty listki, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszone się w niskiej temperaturze. Susz ma dzięki temu srebrzysty kolor. Bladożółty napar jest delikatny w smaku. Ma niską zawartość kofeiny, dlatego biała herbata najsłabiej pobudza. Obfituje natomiast w cenne katechiny. Jej wpływ na organizm jest tożsamy z działaniem herbaty zielonej.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy