Cztery powody, by codziennie pić ocet jabłkowy

Zaskakujące!

1. Jest bogaty w cenne dla zdrowia i urody witaminy. Zbadano, że zawiera ich co najmniej 7. Są to wit.: A, B1, B2, B6, C, E, P oraz dodatkowo beta-karoten (czyli substancja, którą organizm przekształca w wit. A). Dzięki temu ma korzystny wpływ na skórę, oczy, a także odporność. 

Reklama

2. Zawiera też dużo potrzebnych nam minerałów. Występuje w nim m.in.: krzem, magnez, potas, wapń, żelazo. Pierwiastki te dbają o właściwą pracę mięśnia sercowego, ale także mięśni zawiadujących szkieletem. Stoją też na straży wysokiej odporności na infekcje oraz witalności i dobrego samopoczucia psychicznego. 

3. To źródło pektyny, która zapobiega otyłości i problemom z układem krążenia. Składnik ten nasila trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jeśli ocet spożyjemy razem z posiłkiem, poczujemy się szybciej syte. Pektyna poprawia też elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. 

4. Występują w nim oczyszczające kwasy. Pod ich wpływem komórki organizmu szybciej pozbywają się toksyn. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje