Dbamy o wątrobę. Łatwe sposoby na lepsze samopoczucie
W sezonie grillowym warto ją wesprzeć, aby poradziła sobie z ciężkostrawnym jedzeniem.
Doskonałą przeciwwagą dla pieczonych karkówek, kiełbasek i kaszanek są pokarmy roślinne, przede wszystkim zioła i świeże warzywa. Mogą dostarczyć składników, które pobudzą wydzielanie żółci, usprawnią przemianę tłuszczów oraz trawienie.
1. Przyprawiaj mięso świeżym imbirem, kurkumą, miętą, liściem boldo (o aromacie podobnym do liścia laurowego).
2. Jedz jak najwięcej surówek, dołączaj je do każdej porcji mięsiwa. Szczególnie dobroczynne dla wątroby są: czarna rzodkiew (z dodatkiem np. chudego jogurtu naturalnego), cykoria (też np. z jogurtem), buraki (najlepiej surowe, starte, zmieszane z jabłkiem i przyprawione sokiem z cytryny).
3. Pij wodę z cytryną zamiast słodkich napojów gazowanych typu cola oraz soków z kartonu (które zwiększają ochotę na słone i tłuste pokarmy).
4. Sięgaj po lecznicze herbatki i nalewki z korzeni karczocha i mniszka, kwiatów nagietka i kocanki, owoców kopru włoskiego - dopytaj o nie w zielarni albo aptece.