Detoks dla skóry
"Dieta to największy sprzymierzeniec w odmładzaniu" - podkreśla Karen Fischer. Autorka książek poświęconych diecie dla skóry zdradza, jak w niecały miesiąc przywrócić skórze blask i młodzieńczy wygląd.
Zdrową skórę można uzyskać za pomocą zdrowej diety, przekonuje Karen Fischer. W swojej książce "The Healthy Skin Diet" Fischer zdradza, jak za pomocą odpowiednich produktów spożywczych przywrócić skórze blask, a nawet uporać się z uporczywymi dolegliwościami dermatologicznymi.
"Problemy dermatologiczne mogą znacznie obniżać jakość życia i poczucie własnej wartości. Zdrowa, promienna cera jest dowodem na to, że nasz organizm działa w sposób właściwy" - przyznaje Karen Fischer.
Osoby, które chcą poprawić wygląd swojej skóry powinny przede wszystkim zrezygnować z produktów przetworzonych, zawierających sztuczne dodatki i polepszacze, Fischer radzi, aby na jakiś czas wyłączyć z diety również produkty mleczne.
"W diecie dla skóry najważniejsze są warzywa. Szczególnie te zielone - szpinak, sałaty, brokuły. Skórę należy balsamować nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz, tu szczególnej uwadze polecam produkty bogate w kwasy omega 3" - wymienia autorka poczytnych książek.
Opracowany przez nią 28-dniowy plan zakłada trzydniowy detoks, który wymaga całkowitego wykluczenia z codziennego menu mięsa, kawy, alkoholu i cukru, za to wzbogacenie go o warzywa i owoce, najlepiej w jak najmniej przetworzonej formie.
Warto pamiętać, aby każdy posiłek w połowie składał się z warzyw - surowych lub gotowanych na parze. Na śniadanie warto zaserwować sobie komosę ryżową ugotowaną w mleku sojowym z dodatkiem jagód, banana, posypanych cynamonem. Komosę ryżową można zastąpić owsianką - jak przyznaje Fischer, owsianka to jej ulubiona propozycja śniadaniowa.
W porze lunchu warto posilić się sałatką - może być to miks sałat z dodatkiem łososia, polany sosem na bazie octu jabłkowego, może być to zupa-krem z ulubionych warzyw. Można również posłużyć się propozycją Fischer, która radzi udusić na wolnym ogniu pokrojone w kostkę czerwoną cebulę, seler, marchew, grzyby shitake, imbir - gotując warzywa uzyskamy delikatny wywar warzywny. Całość możemy zmiksować dodając do smaku natkę pietruszki i sok z cytryny, lub podawać w formie zupy jarzynowej.
W porze kolacji warto sięgnąć po lekką zupę lub pieczoną rybę z dodatkiem warzyw. W ciągu dnia, jako przekąskę można potraktować porcję orzechów, koktajl warzywno- owocowy lub surowe warzywa podane z humusem.