Dieta dla serca
Zdrowe serce potrzebuje ochrony przed tłuszczami, cukrami i cholesterolowym bombardowaniem. Polacy raczej nie są przyzwyczajeni do diety, która spełnia takie warunki.
Lepiej więc skorzystać z mądrości ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego.
Naukowcy udowodnili, że dieta śródziemnomorska zapewnia dłuższe życie i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Znajduje szerokie zastosowanie w terapii nadciśnienia tętniczego.
Dieta ta oparta jest na kilku podstawowych zasadach. Preferuje w menu ryby i białe mięso (indyki, kurczaki) nad mięso czerwone, przy czym ryby powinny się pojawić w tygodniowym jadłospisie co najmniej dwa razy. Stałe dostawy witamin i mikroelementów powinny zapewnić duże ilości warzyw i owoców, ważne są też rośliny strączkowe (m.in. fasola) oraz orzechy. Więcej niż zwykle powinno się spożywać produktów zbożowych. Dopełnieniem diety jest picie czerwonego wina w niewielkich ilościach. Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych typu: ciastka, wypieki, margaryny zamieniamy na oliwę z oliwek.
Dieta pomagająca utrzymać dobrą kondycję serca opracowana przez Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe: |
Produkty zalecane: | W umiarkowanych ilościach: | Zabronione: | |
Produkty zbożowe: | Pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste, | Rogaliki francuskie (croissant) | |
Nabiał: | Mleko chude, sery chude, jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj. | Mleko półtłuste, sery: Brie, Cammembert, Edamski, Gouda, jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień. | Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty. |
Zupy: | Zupy warzywne, chude wywary mięsne. | Zupy zagęszczone i zabielane śmietaną. | |
Ryby: | Z rusztu, gotowane, wędzone (unikać skóry). | Smażone na właściwym oleju. | Ikra, ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu. |
Skorupiaki: | Ostrygi. | Małże i homary. | Krewetki i kalmary. |
Mięso: | Indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna. | Bardzo chuda wołowina, jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu), szynka, bekon, kiełbasa z cielęciny lub kurczaka, wątroba dwa razy w miesiącu. | Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi. kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne. |
Tłuszcze: | Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy; zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek; margaryny miękkie z tych olejów; margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. | Masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione. | |
Owoce i warzywa: | Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola,groch, soczewica; kukurydza, ziemniaki; owoce świeże i suszone, konserwowe niesłodzone. | Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju. | Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu; warzywa solone i konserwowe; chipsy. |
Desery: | Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe. | Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle. | |
Wypieki: | Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. | Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszteciki, babeczki). | |
Wyroby cukiernicze: | Marmoladki. | Marcepany, chałwa. | Czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe. |
Orzechy: | Włoskie, migdały, kasztany. | Laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie. | Orzechy kokosowe, orzechy solone. |
Napoje: | Kawa filtrowana lub instant, herbata, woda, napoje bezkaloryczne bezalkoholowe. | Alkohol, niskotłuszczowe napoje czekoladowe. | Czekolada, kawa ze śmietanką. |
Sosy, przyprawy: | Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne. | Sosy sałatkowe niskotłuszczowe. | Majonezy, sól, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz. |