Dieta dla żołądkowców
Dzięki zmianie nawyków żywieniowych można pozbyć się zgagi i innych dolegliwości żołądkowych bez wspomagania się lekami. Wyklucz pokarmy nasilające objawy, a wprowadź produkty o działaniu leczniczym.
Umożliwi to regenerację podrażnionej błony śluzowej przełyku i żołądka. Niniejsza dieta nie służy utracie kilogramów, choć może temu sprzyjać. Poza listą produktów wskazanych i zakazanych zwróć uwagę na produkty łagodzące bolesne objawy.
Żegnajcie panierki
Smażenie sprzyja refluksowi i zgadze, a panierki obfitują w tłuszcze nasycone. Jedz więc chudy drób, cielęcinę i wołowinę po ugotowaniu lub upieczeniu.
Zioła koniecznie!
Po obfitym posiłku pij herbatę imbirową lub z kopru włoskiego. Do dań dodawaj kmin rzymski. Zioła te ułatwiają trawienie i zapobiegają zgadze.
Warzywa – tak, ciasteczka – nie
Polub buraki i ziemniaki, neutralizujące nadmiar kwasu. Unikaj cebuli. Słodycze nie są wskazane, wyjątkiem jest biszkopt. Pij dużo wody mineralnej, bez gazu.ej.waż łagodzi ona objawy zgagi.
Kawa tak, ale...
Po wypiciu kawy z mlekiem odczuwasz dyskomfort? Pij tylko filtrowaną, zawsze z dodatkiem mleczka migdałowego (zmiksuj zblanszowane migdały z wodą).