Dieta na cellulit
Pomarańczowa skórka nie zniknie w kilka dni. Wymaga zmiany diety przynajmniej na kilka tygodni.
Miej zawsze pod ręką pestki dyni, słonecznika, orzechy. Łącz je jak najczęściej przygotowując posiłki z płatkami owsianymi, surówkami, grubymi kaszami, brązowym ryżem. Zadbaj o błonnik, jedząc jak najwięcej warzyw gotowanych i surowych. Zrezygnuj z tłuszczu zwierzęcego. Pij codziennie ok. 3 litrów napojów, np. wody niegazowanej z cytryną.
Dieta zawiera produkty przyspieszające przemianę materii czyli wspomagające oczyszczanie. Jest także bogata w błonnik, który spowalnia wchłanianie tłuszczu i usprawnia krążenie krwi. Dostarcza krzemu i potasu, niezwykle ważnych w walce z cellulitem.
Śniadanie: Sok z grejpfruta. Grahamka z polędwicą drobiową i ogórkiem.
II Śniadanie: Filiżanka startej marchewki z tartymi orzechami laskowymi. Doprawiona sokiem z cytryny i łyżeczką oleju rzepakowego.
Obiad: Bulion z kurczaka i jarzyn. Na wywarze z piersi kurczaka ugotuj startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę: selera, marchew, korzeń pietruszki. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem ziołowymi.
Podwieczorek: Filiżanka świeżego soku z marchwi i selera.
Kolacja: Filet z mintaja, szpinak z czosnkiem, brązowy ryż.
Anna Gumowska