ArtykułyCudowny składnik w grzybach. Wzmacnia odporność i może ochronić przed wirusamiCzy grzyby mogą pomóc w walce z grypą? Brzmi to jak dieta dla fanów jesiennego grzybobrania, ale naukowcy mają na to solidne dowody. Okazuje się, że beta-glukan zawarty w grzybach może wspierać organizm w radzeniu sobie z infekcjami. Może zatem warto wprowadzić je na stałe do swojego menu?grzyby, błonnik, grypa, naukowcy, odkrycia naukowe, Kanada, Uniwersytet, nauka, pieczarki, wirus grypy, odporność, wzmacnianie odpornościZły cholesterol i kilogramy będą spadać. Możesz jeść nawet prosto ze słoikaW krajach azjatyckich popularna i jedzona regularnie, w Polsce wciąż mało znana, choć dostępna. Ta niezwykła roślina może obniżać zły cholesterol i uchronić przed chorobami jelit, wspiera serce i pomaga zgubić nadprogramowe kilogramy. Warto więc włączyć ją do jadłospisu. O czym mowa? bambus, zdrowie, błonnikPoprawia pracę jelit i wpływa na lepsze samopoczucie. Włącz do diety i przekonaj się, jak działaKoktajle z błonnikiem zyskują na popularności nie tylko wśród osób dbających o linię, ale również tych, którzy chcą poprawić ogólne zdrowie. Czym są, jakie korzyści niosą i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? zdrowie, błonnik, wpływ błonnika, zdrowe koktajle, koktajle oczyszczająceSą najlepszymi źródłami błonnika. Koniecznie włącz je do codziennej dietyBłonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, jest kluczowym składnikiem odżywczym, mającym istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zdrowie ogólne organizmu. Jego spożywanie pobudza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jakie produkty spożywcze zawierają najwięcej błonnika?błonnikSpożywcze skarby pełne błonnika pokarmowego. Ich obecność na talerzu szybko uszczęśliwia jelitaReklamy radiowe, telewizyjne oraz internetowe co rusz atakują nas cudownymi preparatami ze sporą zawartością błonnika. Zewsząd słyszymy, jak ważnym elementem diety jest naturalne włókno pokarmowe. Spora część ludzi utożsamia go jedynie z ratunkiem w przypadku zaparć oraz biegunek. Na tym jego dobroczynne działanie się nie kończy. Sprawdź, czym jest błonnik, dlaczego warto go jeść i w jakie produkty spożywcze skrywają go najwięcej.błonnik, wpływ błonnikaTo istny peeling dla jelit. Nie tylko siemię lniane usuwa złogiOdpowiednia praca jelit jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Częste zaparcia, lub częste biegunki, gulgotanie w brzuchu, gazy i wzdęcia, to nie jest pożądany stan naszego układu trawiennego i wydalniczego. Co więc jeść, by usprawnić działanie jelit i cieszyć się zdrowym brzuchem?jelita, oczyszczanie jelita, złogi kałowe, błonnikTych produktów nie jedz po 50. Zachowasz zdrowie i młodośćZ wiekiem w naszych ciałach zachodzi wiele zmian, które wymagają od nas zwrócenia większej uwagi na to, co jemy. Po 50 roku życia metabolizm człowieka znacznie zwalnia, a nasz układ pokarmowy staje się bardziej wrażliwy na niektóre produkty. Czego nie powinniśmy jeść po pięćdziesiątce?dieta, błonnik, czego nie jeść, zdrowieTych składników najbardziej brakuje nam zimą. Jak uzupełnić niedobory?Niedobory składników odżywczych są przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje. Długotrwale bagatelizowane zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych i szeregu dysfunkcji, z którymi musi sobie radzić osłabiony organizm. Hipowitaminozie, bo o niej głównie mowa, sprzyja późna jesień i zima, a dokładniej krótki czas ekspozycji na naturalne światło słoneczne oraz utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Na jakie witaminy warto zwrócić szczególną uwagę i jak je uzupełniać?niedobory witamin, odżywianie, zbilansowana dieta, błonnikDodaj odrobinę do kociej karmy. Zwierzak odczuje różnicę Gdy pojawiają się problemy z trawieniem, wiemy jak sobie pomóc. Do diety wprowadzamy produkty o dużej zawartości błonnika, spożywamy napoje wspomagające metabolizm, więcej się ruszamy i dbamy o to, by nie przejadać się przed snem. Co jednak zrobić, gdy problemy z trawieniem ma kot? Spokojnie i na to są sposoby. błonnik, siemię lniane, kot, dieta kotaMłoda kapusta: jak wybrać najlepszą i jak ją podawać? Młoda kapusta, choć jest niskokaloryczna, syci. Zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona i znaczne dawki błonnika. Młoda kapusta ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Warto skorzystać z wczesnych zbiorów i włączyć ją do jadłospisu. Jak wybrać najsmaczniejszą i jak ją przyrządzić? Wyjaśniamy. młoda kapusta, błonnik, dietetyczne warzywaDiety redukcyjne. Które warto wypróbować?Wraz ze zbliżającą się wiosną częściej myślimy o zmianie nawyków żywieniowych, a nawet o zrzuceniu kilku kilogramów. Jednak zanim zmienimy nasz codzienny jadłospis na bardziej restrykcyjny, warto poznać zasady, wady i zalety poszczególnych diet redukcyjnych, by wybrać taką, która będzie zarówno smaczna, jak i bezpieczna dla naszego zdrowia.diety, odchudzanie, efekt jojo zapobieganie, dieta sirtuinowa, błonnikProdukty bogate w błonnik: Dlaczego warto je jeść?Błonnik pokarmowy jest odporny na działanie enzymów trawiennych, nie zalicza się też do składników odżywczych. Dlaczego więc jest tak ważny w diecie? Jego niedobory mogą prowadzić do dokuczliwych dolegliwości, które wiążą się z dużym dyskomfortem – przede wszystkim długotrwałymi zaparciami. Okazuje się jednak, że ma ogromny wpływ na szereg innych procesów w organizmie. Może ograniczać ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia. Dowiedz się dokładniej, jak błonnik wpływa na organizm. Będziesz zaskoczony! Sprawdź też, w czym jest najwięcej błonnika i jak komponować swój codzienny jadłospis.błonnik, wpływ błonnika, Błonnik pokarmowyKoktajle błonnikowe: Dlaczego warto je pić?Zbliżający się sezon urlopowy motywuje wielu z nas do zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Okazuje się, że można cel osiągnąć nie tylko wylewając siódme poty na siłowni, ale pijąc np. koktajle błonnikowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, za to regularnie spożywane przynoszą wiele korzyści. Nie tylko sprzyjają redukcji masy ciała, ale także poprawiają pracę jelit oraz pomagają pozbyć się chorobotwórczych toksyn z organizmu. Zatem, dlaczego warto pić koktajle błonnikowe?błonnik, wpływ błonnika, Błonnik pokarmowyCzy można przedawkować błonnik? Teraz, gdy rynek spożywczy zalała fala wysokoprzetworzonej żywności, największą zmorą nie jest przedawkowanie błonnika, ale jego niedobory. Choć nie ma właściwości odżywczych i oficjalnie uznano go za substancję balastową, błonnik jest niezbędny do prawidłowego przebiegu większości procesów życiowych. Determinuje pracę jelit, wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pośrednio lub bezpośrednio, rzutuje na większość funkcji życiowych. A co się stanie, gdy przedawkujemy błonnik?błonnik, zdrowieDieta uboga w błonnik. Jakie niesie zagrożenia?Błonnik jest ważnym składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów organizmu. Najczęściej wspomina się o jego dobroczynnych właściwościach związanych z pracą jelit i żołądka. Okazuje się, że dzięki błonnikowi można obniżyć poziom cholesterolu, zredukować wahania cukru we krwi, a także wpłynąć na prawidłową pracę serca oraz na ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego jego spożywanie jest kluczowe dla zachowania pełnego zdrowia. Niestety, nasze przyzwyczajenia i brak czasu na przygotowanie posiłków sprawiają, że zjadamy go zdecydowanie za mało, co może mieć groźne konsekwencje. Jak wpływa na organizm dieta uboga w błonnik? Gdzie go znajdziemy? Czy istnieją ograniczenia dotyczące jego spożywania?Błonnik pokarmowy, błonnikJak uniknąć udaru? Zadbaj o dietę bogatą w błonnikUdar jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Warto więc wprowadzić do codziennego menu produkty, które będą chronić przed nim nasz mózg niczym tarcza.udar, dieta, błonnikBłonnik – niezbędny składnik pokarmowyBłonnik ma ogromne znaczenie dla dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dla wielu z nas stał się synonimem optymalnie pracujących jelit. Okazuje się, że ma zdecydowanie szerszy wpływ na procesy zachodzące w naszych komórkach. błonnikPyszne i zdrowe dary jesieniOwoce i warzywa kuszą nas smakiem, aromatem i intensywnymi kolorami. Sprawdź, co zrobić, by także maluch je polubił i czerpał z nich to, co najlepsze.maluch, wody, jabłka, winogrona, warzywo, plastry, witaminy, błonnik, magnez, dary, warzywa, PROPOZYCJA, owoceNajlepsze źródła błonnika. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?Codzienna dieta powinna zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne do życia składniki odżywcze. Istnieje wśród nich jeden, który w organizmie w ogóle nie jest trawiony. W takim razie czy jest on w ogóle potrzebny? Oczywiście! Mowa o błonniku, który jest niezbędny w codziennej diecie. Jaką funkcję pełni? Za co odpowiada? W jakich produktach jest go najwięcej? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.błonnikCo jest najlepszym źródłem błonnika?Jak przekonują eksperci, błonnik zawarty w warzywach to jeden z kluczowych składników zdrowej, zbilansowanej diety. Spożywając go w dużych ilościach unikniemy wielu groźnych chorób oraz szybciej pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów.błonnik, dietaBłonnik: nie do przecenienia Przełom grudnia i stycznia to wyjątkowo trudny czas dla naszych trzewi. Poświątecznie przejedzeni usiłujemy po kilku dniach wcisnąć się w sylwestrowe kreacje, co bywa nie lada wyzwaniem. błonnikDziesięć najlepszych pokarmów zawierających błonnikPokarmy bogate w błonnik, który jest niezwykle ważnym składnikiem w naszej diecie, wspierają ochronę przed chorobami serca, udarem mózgu, zapaleniem uchyłków, zaburzeniami trawiennymi i obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a to z kolei pomaga kontrolować właściwą wagę. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Włókna rozpuszczalnego błonnika mogą obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nierozpuszczalny błonnik wspomaga trawienie, a także zapobiega zaparciom. Zgodnie z zaleceniami mężczyźni powinni dostarczać do organizmu od 30 do 38 gramów błonnika dziennie, a kobiety od 21 do 25 gramów w ciągu dnia. Niestety większość z nas nie zbliża się do realizacji zalecanego spożycia. Tymczasem błonnik jest łatwo dostępny, bo większość produktów posiada go w swoim składzie. Jeżeli się okaże, że masz problem z błonnikiem w swojej diecie, to możesz skonsultować ten problem z lekarzem i zastosować odpowiednie suplementy. Pamiętaj, jeśli zwiększasz ilość błonnika w diecie, musisz wypijać więcej wody. Oto przykłady pokarmów bogatych w błonnik, które powinno się spożywać:błonnik, Błonnik pokarmowy, wpływ błonnikaPo co nam błonnik?Błonnik nie stanowi dla organizmu człowieka źródła energii, nie pełni też funkcji budulcowej, ani regulacyjnej. Zakwalifikowany jako nieodżywczy składnik balastowy naszej diety, nie ulega trawieniu i wchłanianiu. Ma jednak duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. błonnikJakie znaczenie mają błonnik i woda w organizmie?Nasze ciało w około dwóch trzecich zbudowane jest z wody. Każdy człowiek potrzebuje około 2,5 l wody dziennie: tylko niewielki procent wody pochodzi z rozkładu substancji odżywczych, całą resztę dostarczamy organizmowi w postaci napojów. Odpowiednie nawodnienie ciała jest niezbędne ponieważ woda stanowi kluczowy element większości funkcji organizmu, umożliwia wydalenie zbędnych substancji za pośrednictwem nerek, wspomaga transport substancji odżywczych poprzez krwiobieg.picie wody, picie wody a zdrowie, picie wody zalety, picie wody dziennie, błonnik, wodaBłonnik – dlaczego jest ważny dla małego brzuszka?Po narodzinach dziecka nadchodzi czas na zadbanie o jego wrażliwy układ pokarmowy. Tę troskę należy kontynuować po skończeniu przez malucha 1. roku życia, m.in. dostarczając mu odpowiednią ilość błonnika.błonnikBłonnik zadba o nasze serceDo tej pory kojarzony był głównie z tym, że sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki. Okazuje się, że ma inną, bardzo cenną zaletę: pomaga uniknąć choroby wieńcowej.błonnikTo przyspiesza przemianę materii Błonnik pokarmowy jest to składnik diety, który nie ulega trawieniu i wchłania się, a więc organizm nie czerpie z niego korzyści energetycznych. Do tego może ograniczać wchłanialność niektórych składników mineralnych.zdrowie, dieta, błonnikOdzyskaj figurę po ciążyPrzedstawiamy 10 kroków, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów i zyskasz supersylwetkę.przekąski, woda, posiłek, błonnik, wodyPo co nam ten błonnik?Inulina to krewna rozpuszczalnego, roślinnego błonnika pokarmowego.błonnik, warzywa, zdrowieBłonnik jest nam niezbędnyDzięki niemu możemy być zdrowsze, i stracić nadmiar kilogramów. Bez błonnika nasz przewód pokarmowy po prostu źle pracuje.błonnik, żywienie, zdrowiePoprzednia12NastępnaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Cudowny składnik w grzybach. Wzmacnia odporność i może ochronić przed wirusamiCzy grzyby mogą pomóc w walce z grypą? Brzmi to jak dieta dla fanów jesiennego grzybobrania, ale naukowcy mają na to solidne dowody. Okazuje się, że beta-glukan zawarty w grzybach może wspierać organizm w radzeniu sobie z infekcjami. Może zatem warto wprowadzić je na stałe do swojego menu?
Zły cholesterol i kilogramy będą spadać. Możesz jeść nawet prosto ze słoikaW krajach azjatyckich popularna i jedzona regularnie, w Polsce wciąż mało znana, choć dostępna. Ta niezwykła roślina może obniżać zły cholesterol i uchronić przed chorobami jelit, wspiera serce i pomaga zgubić nadprogramowe kilogramy. Warto więc włączyć ją do jadłospisu. O czym mowa?
Poprawia pracę jelit i wpływa na lepsze samopoczucie. Włącz do diety i przekonaj się, jak działaKoktajle z błonnikiem zyskują na popularności nie tylko wśród osób dbających o linię, ale również tych, którzy chcą poprawić ogólne zdrowie. Czym są, jakie korzyści niosą i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Są najlepszymi źródłami błonnika. Koniecznie włącz je do codziennej dietyBłonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, jest kluczowym składnikiem odżywczym, mającym istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zdrowie ogólne organizmu. Jego spożywanie pobudza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jakie produkty spożywcze zawierają najwięcej błonnika?
Spożywcze skarby pełne błonnika pokarmowego. Ich obecność na talerzu szybko uszczęśliwia jelitaReklamy radiowe, telewizyjne oraz internetowe co rusz atakują nas cudownymi preparatami ze sporą zawartością błonnika. Zewsząd słyszymy, jak ważnym elementem diety jest naturalne włókno pokarmowe. Spora część ludzi utożsamia go jedynie z ratunkiem w przypadku zaparć oraz biegunek. Na tym jego dobroczynne działanie się nie kończy. Sprawdź, czym jest błonnik, dlaczego warto go jeść i w jakie produkty spożywcze skrywają go najwięcej.
To istny peeling dla jelit. Nie tylko siemię lniane usuwa złogiOdpowiednia praca jelit jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Częste zaparcia, lub częste biegunki, gulgotanie w brzuchu, gazy i wzdęcia, to nie jest pożądany stan naszego układu trawiennego i wydalniczego. Co więc jeść, by usprawnić działanie jelit i cieszyć się zdrowym brzuchem?
Tych produktów nie jedz po 50. Zachowasz zdrowie i młodośćZ wiekiem w naszych ciałach zachodzi wiele zmian, które wymagają od nas zwrócenia większej uwagi na to, co jemy. Po 50 roku życia metabolizm człowieka znacznie zwalnia, a nasz układ pokarmowy staje się bardziej wrażliwy na niektóre produkty. Czego nie powinniśmy jeść po pięćdziesiątce?
Tych składników najbardziej brakuje nam zimą. Jak uzupełnić niedobory?Niedobory składników odżywczych są przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje. Długotrwale bagatelizowane zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych i szeregu dysfunkcji, z którymi musi sobie radzić osłabiony organizm. Hipowitaminozie, bo o niej głównie mowa, sprzyja późna jesień i zima, a dokładniej krótki czas ekspozycji na naturalne światło słoneczne oraz utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Na jakie witaminy warto zwrócić szczególną uwagę i jak je uzupełniać?
Dodaj odrobinę do kociej karmy. Zwierzak odczuje różnicę Gdy pojawiają się problemy z trawieniem, wiemy jak sobie pomóc. Do diety wprowadzamy produkty o dużej zawartości błonnika, spożywamy napoje wspomagające metabolizm, więcej się ruszamy i dbamy o to, by nie przejadać się przed snem. Co jednak zrobić, gdy problemy z trawieniem ma kot? Spokojnie i na to są sposoby.
Młoda kapusta: jak wybrać najlepszą i jak ją podawać? Młoda kapusta, choć jest niskokaloryczna, syci. Zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona i znaczne dawki błonnika. Młoda kapusta ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Warto skorzystać z wczesnych zbiorów i włączyć ją do jadłospisu. Jak wybrać najsmaczniejszą i jak ją przyrządzić? Wyjaśniamy.
Diety redukcyjne. Które warto wypróbować?Wraz ze zbliżającą się wiosną częściej myślimy o zmianie nawyków żywieniowych, a nawet o zrzuceniu kilku kilogramów. Jednak zanim zmienimy nasz codzienny jadłospis na bardziej restrykcyjny, warto poznać zasady, wady i zalety poszczególnych diet redukcyjnych, by wybrać taką, która będzie zarówno smaczna, jak i bezpieczna dla naszego zdrowia.
Produkty bogate w błonnik: Dlaczego warto je jeść?Błonnik pokarmowy jest odporny na działanie enzymów trawiennych, nie zalicza się też do składników odżywczych. Dlaczego więc jest tak ważny w diecie? Jego niedobory mogą prowadzić do dokuczliwych dolegliwości, które wiążą się z dużym dyskomfortem – przede wszystkim długotrwałymi zaparciami. Okazuje się jednak, że ma ogromny wpływ na szereg innych procesów w organizmie. Może ograniczać ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia. Dowiedz się dokładniej, jak błonnik wpływa na organizm. Będziesz zaskoczony! Sprawdź też, w czym jest najwięcej błonnika i jak komponować swój codzienny jadłospis.
Koktajle błonnikowe: Dlaczego warto je pić?Zbliżający się sezon urlopowy motywuje wielu z nas do zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Okazuje się, że można cel osiągnąć nie tylko wylewając siódme poty na siłowni, ale pijąc np. koktajle błonnikowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, za to regularnie spożywane przynoszą wiele korzyści. Nie tylko sprzyjają redukcji masy ciała, ale także poprawiają pracę jelit oraz pomagają pozbyć się chorobotwórczych toksyn z organizmu. Zatem, dlaczego warto pić koktajle błonnikowe?
Czy można przedawkować błonnik? Teraz, gdy rynek spożywczy zalała fala wysokoprzetworzonej żywności, największą zmorą nie jest przedawkowanie błonnika, ale jego niedobory. Choć nie ma właściwości odżywczych i oficjalnie uznano go za substancję balastową, błonnik jest niezbędny do prawidłowego przebiegu większości procesów życiowych. Determinuje pracę jelit, wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pośrednio lub bezpośrednio, rzutuje na większość funkcji życiowych. A co się stanie, gdy przedawkujemy błonnik?
Dieta uboga w błonnik. Jakie niesie zagrożenia?Błonnik jest ważnym składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów organizmu. Najczęściej wspomina się o jego dobroczynnych właściwościach związanych z pracą jelit i żołądka. Okazuje się, że dzięki błonnikowi można obniżyć poziom cholesterolu, zredukować wahania cukru we krwi, a także wpłynąć na prawidłową pracę serca oraz na ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego jego spożywanie jest kluczowe dla zachowania pełnego zdrowia. Niestety, nasze przyzwyczajenia i brak czasu na przygotowanie posiłków sprawiają, że zjadamy go zdecydowanie za mało, co może mieć groźne konsekwencje. Jak wpływa na organizm dieta uboga w błonnik? Gdzie go znajdziemy? Czy istnieją ograniczenia dotyczące jego spożywania?
Jak uniknąć udaru? Zadbaj o dietę bogatą w błonnikUdar jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Warto więc wprowadzić do codziennego menu produkty, które będą chronić przed nim nasz mózg niczym tarcza.
Błonnik – niezbędny składnik pokarmowyBłonnik ma ogromne znaczenie dla dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dla wielu z nas stał się synonimem optymalnie pracujących jelit. Okazuje się, że ma zdecydowanie szerszy wpływ na procesy zachodzące w naszych komórkach.
Pyszne i zdrowe dary jesieniOwoce i warzywa kuszą nas smakiem, aromatem i intensywnymi kolorami. Sprawdź, co zrobić, by także maluch je polubił i czerpał z nich to, co najlepsze.
Najlepsze źródła błonnika. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?Codzienna dieta powinna zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne do życia składniki odżywcze. Istnieje wśród nich jeden, który w organizmie w ogóle nie jest trawiony. W takim razie czy jest on w ogóle potrzebny? Oczywiście! Mowa o błonniku, który jest niezbędny w codziennej diecie. Jaką funkcję pełni? Za co odpowiada? W jakich produktach jest go najwięcej? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.
Co jest najlepszym źródłem błonnika?Jak przekonują eksperci, błonnik zawarty w warzywach to jeden z kluczowych składników zdrowej, zbilansowanej diety. Spożywając go w dużych ilościach unikniemy wielu groźnych chorób oraz szybciej pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów.
Błonnik: nie do przecenienia Przełom grudnia i stycznia to wyjątkowo trudny czas dla naszych trzewi. Poświątecznie przejedzeni usiłujemy po kilku dniach wcisnąć się w sylwestrowe kreacje, co bywa nie lada wyzwaniem.
Dziesięć najlepszych pokarmów zawierających błonnikPokarmy bogate w błonnik, który jest niezwykle ważnym składnikiem w naszej diecie, wspierają ochronę przed chorobami serca, udarem mózgu, zapaleniem uchyłków, zaburzeniami trawiennymi i obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a to z kolei pomaga kontrolować właściwą wagę. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Włókna rozpuszczalnego błonnika mogą obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nierozpuszczalny błonnik wspomaga trawienie, a także zapobiega zaparciom. Zgodnie z zaleceniami mężczyźni powinni dostarczać do organizmu od 30 do 38 gramów błonnika dziennie, a kobiety od 21 do 25 gramów w ciągu dnia. Niestety większość z nas nie zbliża się do realizacji zalecanego spożycia. Tymczasem błonnik jest łatwo dostępny, bo większość produktów posiada go w swoim składzie. Jeżeli się okaże, że masz problem z błonnikiem w swojej diecie, to możesz skonsultować ten problem z lekarzem i zastosować odpowiednie suplementy. Pamiętaj, jeśli zwiększasz ilość błonnika w diecie, musisz wypijać więcej wody. Oto przykłady pokarmów bogatych w błonnik, które powinno się spożywać:
Po co nam błonnik?Błonnik nie stanowi dla organizmu człowieka źródła energii, nie pełni też funkcji budulcowej, ani regulacyjnej. Zakwalifikowany jako nieodżywczy składnik balastowy naszej diety, nie ulega trawieniu i wchłanianiu. Ma jednak duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Jakie znaczenie mają błonnik i woda w organizmie?Nasze ciało w około dwóch trzecich zbudowane jest z wody. Każdy człowiek potrzebuje około 2,5 l wody dziennie: tylko niewielki procent wody pochodzi z rozkładu substancji odżywczych, całą resztę dostarczamy organizmowi w postaci napojów. Odpowiednie nawodnienie ciała jest niezbędne ponieważ woda stanowi kluczowy element większości funkcji organizmu, umożliwia wydalenie zbędnych substancji za pośrednictwem nerek, wspomaga transport substancji odżywczych poprzez krwiobieg.
Błonnik – dlaczego jest ważny dla małego brzuszka?Po narodzinach dziecka nadchodzi czas na zadbanie o jego wrażliwy układ pokarmowy. Tę troskę należy kontynuować po skończeniu przez malucha 1. roku życia, m.in. dostarczając mu odpowiednią ilość błonnika.
Błonnik zadba o nasze serceDo tej pory kojarzony był głównie z tym, że sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki. Okazuje się, że ma inną, bardzo cenną zaletę: pomaga uniknąć choroby wieńcowej.
To przyspiesza przemianę materii Błonnik pokarmowy jest to składnik diety, który nie ulega trawieniu i wchłania się, a więc organizm nie czerpie z niego korzyści energetycznych. Do tego może ograniczać wchłanialność niektórych składników mineralnych.
Odzyskaj figurę po ciążyPrzedstawiamy 10 kroków, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów i zyskasz supersylwetkę.
Błonnik jest nam niezbędnyDzięki niemu możemy być zdrowsze, i stracić nadmiar kilogramów. Bez błonnika nasz przewód pokarmowy po prostu źle pracuje.