Dieta pomidorowa reguluje ciśnienie!
Jej działanie jest zbawienne dla całego organizmu, ale szczególnie dla układu krążenia. Przekonaj się!
Jadłospis, w którym główną rolę grają pomidory, to o wiele więcej niż zwykła dieta odchudzająca. Owszem, szybko stracimy na niej zbędne kilogramy, bo warzywa te mają mało kalorii - 18 kcal w 100 g. Przede wszystkim jednak zadbamy o serce, ponieważ pomidory zawierają mieszankę składników, które wyjątkowo mu służą - m.in. potas i likopen. Możesz je przyrządzać na wiele sposobów: gotować, dusić, piec, dodawać do sałatek, robić z nich smakowite sosy i soki. Przetworzone są najzdrowsze!
1. Potas zapewnia prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega też powstawaniu obrzęków i opuchlizny, ponieważ działa moczopędnie.
2. Likopen to silny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca.
3. Błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, działa jak miotełka ułatwiająca usuwanie z organizmu szkodliwych substancji.
4. Witaminy: C, która działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie oraz dotlenia krew; A i E, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się i zmarszczkami.
1. Może trwać od 4 do 10 dni. W ciągu tygodnia traci się na niej nawet kilogram. Jeśli jednak zależy ci na utracie większej liczby kilogramów, możesz powtarzać cykl tej diety jeden raz w miesiącu.
2. Dzienna wartość energetyczna diety wynosi ok. 1400 kcal. Ważne, by w menu oprócz pomidorów znalazły się też inne produkty służące zdrowemu sercu, m.in. oleje i chude mięso.
3. Podczas stosowania diety wypijaj 8-10 szklanek płynów dziennie: wody mineralnej, ziołowych herbatek i niesłodzonych soków.
4. Dieta polecana jest osobom dorosłym i zdrowym, kobietom z nadwagą lub otyłością, jak również osobom ze skłonnością do nadciśnienia.
5. Niewskazana jest dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży, karmiących i osób mających problemy z nerkami.
Włoscy naukowcy dowiedli, że osoby jedzące codziennie surowe pomidory zmniejszają ryzyko raka żołądka oraz jelita grubego o 60 proc!
Przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, zupy, przeciery) zachowują większość swoich wartości odżywczych. Co ciekawe, w takich przetworach jest więcej likopenu niż w świeżych owocach. Dodatkowo oliwa, często do nich dodawana, zwiększa przyswajalność likopenu.
Nie lubią się z ogórkami. Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach wit. C. Unikaj sałatek pomidorowo-ogórkowych. Nie przechowuj też warzyw obok siebie.
Pomidory działają uspokajająco, ponieważ zawierają sole bromu.
Mają zastosowanie kosmetyczne. Zawarty w nich kwas jabłkowy i cytrynowy to świetny piling dla skóry. Wygładza ją, nawilża i rozjaśnia. Ponadto łagodzi zmiany trądzikowe.
Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Na kolor i zapach.
- Kupuj pomidory mocno czerwone, bez plam, przebarwień i uszkodzeń skórki.
- Wąchaj je, powinny intensywnie pachnieć od strony szypułki.
- Pomidory okrągłe są bardziej soczyste i mają więcej pestek, podłużne są mięsiste, mają mniej pestek, pomidorki koktajlowe mają najwięcej wit. C i są słodsze niż te tradycyjne.
1dzień
Śniadanie: sałatka z sałaty, pomidora, łyżki pestek słonecznikowych, skropiona oliwą, z kromką chleba pełnoziarnistego
II śniadanie: kanapka z grahamki z sałatą, szynką drobiową pomidorem i oliwkami
Obiad: zupa krem z pomidorów pieczonych z czosnkiem, oregano, skropionych oliwą
Podwieczorek: grzanki z bułki pełnoziarnistej z serkiem twarogowym, pomidorkami, z listkami oregano
Kolacja: spaghetti z sosem pomidorowym i chudym mielonym mięsem z drobiu
2 dzień
Śniadanie: omlet z dwóch jajek z pomidorem bez skórki i natką pietruszki
II śniadanie: pomidor z połową kulki mozzarelli, z oregano i kromką chleba pełnoziarnistego
Obiad: łosoś pieczony z pomidorową salsą podawany z brązowym ryżem, sałatka z kapusty pekińskiej, z oliwą i cytryną
Podwieczorek: sok pomidorowy
Kolacja: omlet z dwóch jajek zapiekanych z duszonymi pomidorami, papryką i cebulą
3 dzień
Śniadanie: sałatka z pomidora i szczypiorku z jogurtem, kanapka z polędwicą
II śniadanie: sałatka owocowa z połówki jabłka, kiwi, banana, posypana płatkami migdałowymi
Obiad: pół piersi kurczaka duszonej w sosie pomidorowym, doprawionej jogurtem i ziołami, dwa ziemniaczki
Podwieczorek: chłodnik z duszonych pomidorów z papryką na bulionie warzywnym
Kolacja: dwa pomidory faszerowane ryżem i mięsem drobiowym
4 dzień
Śniadanie: dwie kanapki z pieczywem pełnoziarnistym, twarogiem i suszonymi pomidorami
II śniadanie: koktajl z dwóch pomidorów z selerem korzeniowym, siekanym koperkiem i pieprzem (warzywa zmiksuj w blenderze)
Obiad: makaron razowy penne (rurki), z 8 pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rukolą i plastrem krojonej szynki, skropione oliwą
Podwieczorek: jogurt naturalny z truskawkami
Kolacja: pasta z czterech suszonych pomidorów z garścią gotowanej cieciorki, dwie kromki razowego chleba
Konsultacja: Martyna Skibniewska, dietetyk