Dieta przeciwzakrzepowa. Jak naturalnie rozrzedzić krew?

article cover
123RF/PICSEL

Dieta przeciwzakrzepowa. Jak naturalnie rozrzedzić krew?

W profilaktyce zakrzepicy pomocne będą również czosnek i cebula. Zmiażdżony czosnek to bogactwo allicyny, która wspomaga rozszerzanie żył, a w konsekwencji – obniżenie ciśnienia krwi. Efekt można osiągnąć, zjadając min. 2-3 ząbki czosnku dziennie. Podobne działanie ma spożywanie surowej cebuli. Warzywo pomaga podnosić poziom dobrego cholesterolu i rozpuszczać tworzące się w żyłach zakrzepy.
W profilaktyce zakrzepicy pomocne będą również czosnek i cebula. Zmiażdżony czosnek to bogactwo allicyny, która wspomaga rozszerzanie żył, a w konsekwencji – obniżenie ciśnienia krwi. Efekt można osiągnąć, zjadając min. 2-3 ząbki czosnku dziennie. Podobne działanie ma spożywanie surowej cebuli. Warzywo pomaga podnosić poziom dobrego cholesterolu i rozpuszczać tworzące się w żyłach zakrzepy.
Antyzakrzepową profilaktykę warto uzupełnić o nawyki szczególnie sprzyjające oczyszczaniu krwi ze złogów. Należą do nich m.in. częste i krótkie aktywności fizyczne (zwłaszcza w przypadku siedzącego trybu życiu lub podróży na długich dystansach), regularny odpoczynek w pozycji leżącej z uniesionymi powyżej poziomu głowy nogami czy utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
Antyzakrzepową profilaktykę warto uzupełnić o nawyki szczególnie sprzyjające oczyszczaniu krwi ze złogów. Należą do nich m.in. częste i krótkie aktywności fizyczne (zwłaszcza w przypadku siedzącego trybu życiu lub podróży na długich dystansach), regularny odpoczynek w pozycji leżącej z uniesionymi powyżej poziomu głowy nogami czy utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
Nieodłącznym elementem diety rozrzedzającej krew są kwasy omega-3. Oprócz działania przeciwzakrzepowego, kwasy te pomagają również utrzymywać zdrową równowagę między „złym” a „dobrym” cholesterolem. Najbogatszym źródłem kwasów omega-3 są oczywiście tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki), a także orzechy włoskie, migdały czy nasiona lnu. Ze względu na podobne antyzakrzepowe działanie aspiryny, przy równoczesnym stosowaniu tego leku, należy zachować szczególną ostrożność przy komponowaniu diety.
Nieodłącznym elementem diety rozrzedzającej krew są kwasy omega-3. Oprócz działania przeciwzakrzepowego, kwasy te pomagają również utrzymywać zdrową równowagę między „złym” a „dobrym” cholesterolem. Najbogatszym źródłem kwasów omega-3 są oczywiście tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki), a także orzechy włoskie, migdały czy nasiona lnu. Ze względu na podobne antyzakrzepowe działanie aspiryny, przy równoczesnym stosowaniu tego leku, należy zachować szczególną ostrożność przy komponowaniu diety.
Powstawaniu złogów pomagają zapobiegać również bogate w antocyjany czerwone owoce i warzywa. Spośród nich należy wyróżnić przede wszystkim czerwoną kapustę, ciemne winogrona lub śliwki. Przeciwzakrzepowe działanie pokarmów podkręcą również popularne przyprawy i zioła. Warto regularnie sięgać np. po świeży imbir, napar z rumianku, cynamon, a także kurkumę czy koper, jako dodatki do codziennych posiłków.
Powstawaniu złogów pomagają zapobiegać również bogate w antocyjany czerwone owoce i warzywa. Spośród nich należy wyróżnić przede wszystkim czerwoną kapustę, ciemne winogrona lub śliwki. Przeciwzakrzepowe działanie pokarmów podkręcą również popularne przyprawy i zioła. Warto regularnie sięgać np. po świeży imbir, napar z rumianku, cynamon, a także kurkumę czy koper, jako dodatki do codziennych posiłków.
Podstawą diety przeciwzakrzepowej jest woda. To dzięki niej krew zyskuje odpowiednią konsystencję. Zaleca się, by dorosły człowiek pił przynajmniej dwa litry niesłodzonej wody na dobę małymi porcjami. Im częściej zdarza nam się odczuwać pragnienie (stan odwodnienia), tym większe ryzyko zlepiania się czerwonych krwinek w żyłach.
Podstawą diety przeciwzakrzepowej jest woda. To dzięki niej krew zyskuje odpowiednią konsystencję. Zaleca się, by dorosły człowiek pił przynajmniej dwa litry niesłodzonej wody na dobę małymi porcjami. Im częściej zdarza nam się odczuwać pragnienie (stan odwodnienia), tym większe ryzyko zlepiania się czerwonych krwinek w żyłach.
To, co może okazać się szczególnie przydatne, to dieta rozrzedzająca krew. Należy mocno podkreślić, że inne zasady dotyczą osób, które regularnie przyjmują leki przeciwzakrzepowe – w tym wypadku niektóre polecane produkty mogą zaburzyć ich działanie. Jeśli jednak nasz stan zdrowia na to pozwala, warto włączyć do jadłospisu pokarmy, które naturalnie pomagają rozrzedzać krew. Stopniowe wdrażanie tych składników z pomocą lekarza i dietetyka może też pomóc w zmniejszaniu dawki leków przeciwzakrzepowych.
To, co może okazać się szczególnie przydatne, to dieta rozrzedzająca krew. Należy mocno podkreślić, że inne zasady dotyczą osób, które regularnie przyjmują leki przeciwzakrzepowe – w tym wypadku niektóre polecane produkty mogą zaburzyć ich działanie. Jeśli jednak nasz stan zdrowia na to pozwala, warto włączyć do jadłospisu pokarmy, które naturalnie pomagają rozrzedzać krew. Stopniowe wdrażanie tych składników z pomocą lekarza i dietetyka może też pomóc w zmniejszaniu dawki leków przeciwzakrzepowych.123RF/PICSEL
Osoby, które często skarżą się m.in. na ból i obrzęk nóg (lub mają problemy z żylakami), wyczuwalne pod palcami grudki, zadyszkę, zaburzenia widzenia i słyszenia, „kołatanie” serca, ból w klatce piersiowej lub odczuwają notoryczne osłabienie, powinny koniecznie zasięgnąć opinii lekarza pod kątem rozpoznania zakrzepicy. W przeciwnym wypadku choroba będzie się szybko rozwijać i stanowić śmiertelne zagrożenie. To jedynie niewielka część objawów towarzyszących – ich charakter zmienia się w zależności od zaawansowania i indywidualnych predyspozycji chorego.
Osoby, które często skarżą się m.in. na ból i obrzęk nóg (lub mają problemy z żylakami), wyczuwalne pod palcami grudki, zadyszkę, zaburzenia widzenia i słyszenia, „kołatanie” serca, ból w klatce piersiowej lub odczuwają notoryczne osłabienie, powinny koniecznie zasięgnąć opinii lekarza pod kątem rozpoznania zakrzepicy. W przeciwnym wypadku choroba będzie się szybko rozwijać i stanowić śmiertelne zagrożenie. To jedynie niewielka część objawów towarzyszących – ich charakter zmienia się w zależności od zaawansowania i indywidualnych predyspozycji chorego. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?