Dieta przy refluksie: Co jeść, aby ataki nie były takie częste?
Refluks żołądkowo-przełykowy jest częstą i bardzo dokuczliwą dolegliwością. Objawia się palącym bólem zlokalizowanym w przełyku, który jest połączony ze zgagą, odbijaniem się, pieczeniem w mostku, a także męczącym kaszlem. Symptomy nasilają się podczas zjedzenia obfitego posiłku albo przyjmowania różnych pozycji (np. leżąc). Refluks żołądkowo-przełykowy jest często bagatelizowaną chorobą i najczęściej leczoną na własną rękę domowymi sposobami. Oczywiście niektóre z nich są skuteczne, jednak często przynoszą wyłącznie krótkotrwałą ulgę. Źle przeprowadzona kuracja może nasilać istniejące dolegliwości, a także przyczynić się do poważnych komplikacji, takich jak dolegliwości związane z układem oddechowym oraz występowaniem bolesnych wrzodów, a nawet chorób nowotworowych. Oprócz specjalistycznego leczenia, ważna jest również dieta, która zmniejsza intensywność i częstotliwość ataków refluksu.
Refluks żołądkowo-przełykowy jest schorzeniem, które objawia się cofaniem treści żołądkowej w górę układu pokarmowego i oddechowego. Za jego stan odpowiada nieprawidłowe działanie zwieracza zlokalizowanego między przełykiem i żołądkiem. Jego zadaniem jest zapobieganie przedostawania się kwasów oraz pokarmu poza żołądek. Jest to o tyle istotne, gdyż substancje te powodują stan zapalny, który objawia się powstawaniem nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak zgaga, odbijanie się czy kaszel. Zgaga powinna być leczona pod okiem specjalisty, który oceni stan układu pokarmowego oraz wykluczy inne schorzenia. Oprócz tego zalecana jest odpowiednia dieta.
Co powoduje refluks przełykowo-jelitowy?
Choć refluks żołądkowo-przełykowy jest częstą dolegliwością, z którą boryka się wiele osób na całym świecie, nie do końca poznano mechanizm i jednoznaczną przyczynę jego powstawania. Szacuje się, że ogromną rolę odgrywają kwestie genetyczne oraz nieprawidłowości w budowie anatomicznej układu pokarmowego. Natomiast jednoznacznie stwierdzono, które czynniki zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia refluksu, a także nasilają jego objawy. Przede wszystkim listę otwiera niewłaściwa dieta (pełna tłuszczów i produktów przetworzonych), a dalej plasują się otyłość i nadwaga, a także stosowanie używek. Wpływ mają również: cukrzyca, ciąża i długotrwałe zażywanie leków.
Niezależnie od czynników powodujących refluks żołądkowo-przełykowy, ważna jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych. Wbrew pozorom, dieta refluksowa nie jest monotonna, ponieważ dozwolone są w niej różnorodne produkty. Pozwala na spożywanie mięsa drobiowego, a także wyprodukowanych z niego wędlin i podrobów oraz ryb. Warto włączyć również do jadłospisu chudy nabiał, a także produkty pszeniczne, takie jak kasza manna i białe pieczywo. Dieta może również obfitować w makarony oraz ryż. Podstawą diety jest również szeroka gama warzyw. Wśród nich nie może zabraknąć buraków, ziemniaków, marchwi, szpinaku, cukinii, kalafiorów, brokułów oraz szparagów. Korzystne są również przyprawy i zioła, a szczególnie bazylia oraz oregano. Desery powinny zawierać świeże owoce bez skórki, takie jak jabłka czy gruszki oraz banany, winogrona czy morele. Dozwolone są również tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak np. oliwa, a dodatkowo pieczywo można smarować masłem.
Zasady diety refluksowej
Zasady przygotowywania posiłków w diecie refluksowej są równie istotne, co produkty w niej wykorzystywane. Lepiej jest zrezygnować ze smażenia na rzecz tradycyjnego gotowania lub na parze, ewentualnie pieczenia mięs i warzyw. Posiłki warto rozkładać na pięć niedużych porcji, gdyż w takiej formie są lepiej przyswajalne przez nadwyrężony układ pokarmowy. Nie wolno zapominać o prawidłowym nawadnianiu organizmu - rekomenduje się, aby pić nie mniej niż dwa litry wody. Warto również sięgać po napary ziołowe na bazie rumianku czy kopru włoskiego. Należy pamiętać, aby na jakiś czas zrezygnować z niektórych produktów. Na czarnej liście znajdują się potrawy tłuste i pikantne, a także używki (kawa, herbata, alkohol, papierosy). Listę zamykają czekolada, cytrusy oraz napoje gazowane. Jeśli osoba cierpiąca na refluks boryka się z nadwagą, należy również zrzucić zbędne kilogramy.
Niekiedy refluks i towarzysząca mu zgaga mogą przyjść w najmniej oczekiwanym momencie. Aby sobie ulżyć, można sięgnąć po medykamenty albo po sprawdzone, domowe sposoby. Ulgę przynoszą napary ziołowe, np. z rumianku, anyżu, kopru włoskiego i kminku. Powodują one alkalizację, czyli zobojętnienie treści żołądkowej. Sprawdzonym sposobem jest również sporządzenie naparu imbirowego (wystarczy pokroić jego kilka plasterków i zalać je wrzącą wodą). Nieocenione jest również wypijanie wywaru z siemienia lnianego (dwie łyżki ziaren należy zalać szklanką wody), a także spożywanie niewielkiej ilości migdałów. Niekiedy poleca się również piecie naparu z mięty oraz mleka. Niestety, należy być ostrożnym, gdyż te dwa artykuły mogą zamiast pomóc, nasilić dolegliwości bólowe.