Dieta przyjazna dla wątroby
Organ ten jest odpowiedzialny za trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dbaj więc o to, by wątroba pracowała bez zakłóceń.
Co może szkodzić
Najwięksi wrogowie wątroby:
Tłuszcz w połączeniu z cukrem w przetworzonej żywności (typu: krakersy, batony). Jadane codziennie prowadzą do stłuszczenia wątroby.
Alkohol, bo działa bardzo obciążająco na hepatocyty (komórki wątrobowe).
Nieświeże produkty, w których są aflatoksyny (pleśń, np. w orzechach). To toksyczne, kancerogenne (rakotwórcze) substancje!
Leki, głównie przeciwbólowe, zażywane bez kontroli lekarza.
Proste strategie
Skuteczna profilaktyka
Dieta: 5-6 posiłków dziennie, bogata w produkty zalecane dla zdrowej wątroby:
- warzywa o dużej zawartości witamin z grupy B, np. kapusta, brokuły, kalafior (gotowane na parze)
- warzywa liściaste, szpinak, cykoria, rukola świeże soki warzywne
- owoce (dojrzałe)
- kasze: manna, kukurydziana
- ryby pieczone w folii 3-4 razy w tygodniu
- mięso 2 razy w tygodniu do 20 dag (drób, cielęcina, chuda wołowina)
- mleko, sery z małą ilością tłuszczu lub zamiast nabiału - mleko roślinne
- pieczywo graham, płatki owsiane, orkiszowe, mąka pszenna i ziemniaczana.
Codzienne spacery: np. 2 razy po 30 minut - dotleniają organizm i poprawiają ukrwienie wątroby.
Szybka, doraźna pomoc
W razie dolegliwości bólowych pomogą zioła działające rozkurczowo oraz żółciopędne: w postaci naparów - korzeń mniszka, rumianek, mięta, glistnik jaskółcze ziele. Napary pij do ustąpienia dolegliwości. Włącz je do codziennej diety.
Sposób przygotowania naparu: 2-3 łyżeczki suszu (w zależności od zaleceń na opakowaniu) zalej 1 szkl. wrzątku i parz ok. 10 min pod przykryciem.
Przy zatruciach: sięgaj po ostropest plamisty, bo ma największą zawartość sylimaryny regenerującej wątrobę. 2 łyżeczki zmielonego ziarna zalej 1 szkl. wrzątku, pij przestudzony.
Ważne po chorobie
W okresie rekonwalescencji po chorobach wątroby (np. stłuszczeniu, zatruciu polekowym, pokarmowym itd.)
Wyklucz z diety: alkohol, grzyby, produkty smażone, panierowane, wędliny, wyroby cukiernicze, zupy na mięsnym wywarze, otręby.
Zalecane są: blanszowane warzywa, gotowany drób, ryby, napary ziołowe, zielona herbata.