Reklama

Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

Robi furorę na całym świecie. Każdy może ją stosować, bo jest lekkostrawna. Na dodatek, niewiele kosztuje i jest idealna dla zapracowanych.

Pamiętasz słynną dietę kapuścianą? Przepis na nią wciąż można znaleźć w internecie. Był to sposób na szybkie schudnięcie w ciągu tygodnia. Zgubione kilogramy wracały z nawiązką, gdy zaczynałyśmy jeść coś więcej niż wywar z kapusty. Nowa dieta zupowa jest równie skuteczna, ale dużo zdrowsza i daje efekty na dłużej.

Możesz zgubić 2 kg w tydzień (ale wtedy uważaj na efekt jo-jo) albo w miesiąc. Ta dieta daje ci wybór i dużą swobodę.

Zupy podstawą menu

Możesz jeść je pięć razy dziennie albo zaplanować tylko na dwa posiłki - zależnie od tego, jak szybko chcesz chudnąć. Ważne, aby zupa była w twoim jadłospisie codziennie. Bazą każdej powinny być warzywa. To dzięki nim (a ściślej błonnikowi, który zawierają) zupy są niskokaloryczne i odchudzają.

Reklama

Urozmaicaj je

Zupy wyłącznie warzywne warto jeść przez jeden, dwa dni, aby oczyścić organizm, np. na początku diety albo po świątecznych przyjęciach. Nie dłużej, bo po takich cienkich zupkach będziesz głodna i możesz wyłamać się z diety. Na co dzień lepiej gotować zupy bardziej sycące, z niewielkim dodatkiem produktów węglowodanowych np.: ziemniaków, kaszy, drobnego makaronu pełnoziarnistego. Nie bój się dodać tłuszczu, np. krótko przesmażyć na łyżce oliwy część warzyw. Tłuszcz podnosi smak, a przy tym umożliwia wchłanianie części witamin.

Zadbaj o porcję białka

Jest ono niezbędne, aby utrzymać w dobrej formie twoje mięśnie. Warto więc gotować zupy z wkładką mięsną, np. kawałkiem piersi kurczaka albo jeśli wolisz jarskie dania, dodawać fasolkę szparagową, groch, fasolę lub soczewicę.

Jedz zupę nawet na śniadanie

Jesteśmy przyzwyczajeni, że zupa to część obiadu. Jeśli zrobisz sobie zupowy dzień, przekonasz się, że sprawdza się o każdej porze dnia. Rano będzie rozgrzewającym (i szybkim) śniadaniem, wieczorem - lekką kolacją.

Dobry bulion to podstawa

Ugotowanie zupy nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Nie zawsze go mamy. Jest prosty sposób, aby skrócić tę czynność do 20-30 minut. Musimy tylko mieć zapas bulionu - zamrożonego w torebkach foliowych lub plastikowych pojemnikach. Podstawą każdego bulionu jest włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, kawałek włoskiej kapusty i biała część pora. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu godzinę. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać zielone części pora oraz nać selera (zaostrzą smak). Odcedzamy i przelewamy do pojemników. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki, zrobić z nich jarzynę lub pastę do chleba. Jeśli dodajemy do bulionu mięso (np. udziec kurczaka lub szponder wołowy), gotujemy przynajmniej 90 minut.

Dużo warzyw w lekkiej formie

Justyna Walerowska-Madej, dietetyczka: To dieta dla każdego, dająca dużo swobody. Jeśli uwzględnimy w naszych zupach mięso, ryby, rośliny strączkowe i niewielką porcję tłuszczu roślinnego, możemy stworzyć pełnowartościową dietę - nawet jedząc je od rana do wieczora. Dobrze będzie się na niej czuł każdy, także osoby z wrażliwym układem trawiennym. Radziłabym tylko zachować ostrożność, jeśli chcemy gotować zupy wyłącznie na warzywach. Można wytrzymać na nich maksymalnie dzień, dwa, bo potem będzie duży deficyt kalorii.

Kremy i zupy z krojonymi warzywami

Minestrone z kurczakiem

Składniki

  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 ziemniaki
  • 1/6 kapusty, pokrojonej
  • szklanka pokrojonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu drobiowego, z piersią kurczaka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Pomidory i paprykę upiecz w piekarniku, po czym pokrój. Pozostałe warzywa pokrój i podsmaż. Zalej bulionem, gotuj 20 minut. Pod koniec dodaj pomidory i paprykę. Przypraw i posyp szczypiorkiem.

Nasza rada: Jeśli gotujesz zupę bez mięsa, na bulionie warzywnym, dodaj szklankę ugotowanej fasoli.

Kalafiorowa

Składniki

  • duży kalafior
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Kalafior podziel na małe cząstki i podsmaż na oliwie razem z cebulą, ziemniakami i czosnkiem. Zalej bulionem, gotuj 20-25 minut. Pod koniec wlej mleko, przypraw do smaku. Zdejmij z ognia i ostudź. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze szczypiorkiem.

Nasza rada: Pikantne przyprawy przyspieszają spalanie tłuszczu. Można więc dodać do tej łagodnej zupy 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki i kawałek świeżego imbiru.

Krem z pomidorów

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki (800 g) pomidorów bez skórki
  • 3/4 l dowolnego bulionu
  • suszone oregano, sól, pieprz
  • 1/2 kulki mozzarelli (na porcję)
  • listki świeżej bazylii lub natki

Posiekaj czosnek i cebulę. Podsmaż je na oliwie. Dodaj pomidory, duś ok. 5 minut. Zalej warzywa bulionem, gotuj 15 minut, pod koniec przypraw oregano, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Podawaj z kawałkami mozzarelli i natką.

Nasza rada: Mozzarellę można zastąpić innym serem, np. owczą bryndzą. Zupa będzie ostrzejsza.

Z zielonego groszku

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 450 g rozmrożonego zielonego groszku
  • garść listków świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • kiełki zielonego
  • groszku

Obierz i pokrój ziemniaki, posiekaj czosnek i szalotki. Podsmaż wszystko na oliwie. Zalej bulionem, zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj 30 minut. Przypraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj listki mięty i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj zupę posypaną kiełkami zielonego groszku.

Nasza rada: Do zupy (już na talerzu) można dodać paski wędzonego na zimno łososia lub posypać odrobiną startego twardego koziego sera. To doda jej charakteru.

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy