Reklama

Dlaczego należy namoczyć orzechy i nasiona?

Orzechy i nasiona to cenne źródło białka pochodzenia niezwierzęcego. Jednakże zawierają one również bardzo wysoki poziom kwasu fitowego, organicznego związku chemicznego, który jest obecny w wielu zbożach, orzechach, roślinach strączkowych oraz nasionach. Mimo iż kwas fitowy pomaga redukować cholesterol i dostarcza cennych przeciwutleniaczy, jego nadmiar może uniemożliwić organizmowi przyswajanie i właściwe przetwarzanie wartościowych minerałów, włączając cynk, wapń i żelazo. Na szczęście namaczanie orzechów i nasion może obniżyć w nich poziom kwasu fitowego, dzięki czemu można bez obaw czerpać z korzyści, które ze sobą niosą.

Pozytywny wpływ na zdrowie okrężnicy

Orzechy oraz nasiona charakteryzują się bardzo wysoką zawartością błonnika, czyli substancji, które nie ulegają strawieniu, dzięki czemu oczyszczają okrężnicę oraz cały przewód pokarmowy z zalegających resztek jedzenia. Jeśli namoczysz orzechy oraz nasiona będziesz mógł zjeść ich więcej nie dostarczając organizmowi zbyt dużej ilości kwasu fitowego, a ciesząc się dobroczynnym działaniem błonnika. Namoczone orzechy i nasiona są również łatwiejsze do strawienia, unikamy więc podrażnienia czy obciążenia okrężnicy.

Zapobieganie zespołowi jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to schorzenie, które może skutkować bardzo nieprzyjemnym atakiem bólowym po zjedzeniu określonych pokarmów. Orzechy, nasiona i zboża zawierają inhibitory enzymów, które blokują enzymy odpowiedzialne za trawienie jedzenia. Poprzez namoczenie usuwamy inhibitory enzymów zapobiegając tym samym pojawieniu się problemów żołądkowo-jelitowych prowadzących do wystąpienia zespołu jelita drażliwego.

Reklama

Wspomaganie trawienia glutenu

Nie tylko orzechy i nasiona zyskują na namaczaniu. Jeśli regularnie jesz pełne ziarna, namoczenie ich przed spożyciem aktywuje enzymy odpowiedzialne za rozkład glutenu. Namaczanie ziaren dezaktywuje inhibitory enzymów, które uniemożliwiają organizmowi właściwe trawienie ziaren. Namaczając ziarna możesz w pełni korzystać z ich dobrodziejstw eliminując trudności z trawieniem glutenu.

Blokowanie wchłaniania minerałów przez kwas fitowy

Kwas fitowy obecny w orzechach i nasionach wchłania minerały, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Uniemożliwia to wykorzystanie tych minerałów przez nasz organizm. Kwas fitowy może pozbawiać cię cynku, żelaza, magnezu oraz wapnia, dlatego ważne jest, aby pozbyć się go poprzez namaczanie orzechów i nasion przed spożyciem. Dzięki temu twój organizm będzie mógł wykorzystać cenne minerały zamiast je tracić.

Usuwanie polifenoli

Polifenole to substancje, które nadają wytrawnego i delikatnie cierpkiego smaku czarnej herbacie i czerwonemu winu. Jednakże wielu ludzi może być wrażliwych na polifenole i odczuwać mdłości i niepokój po ich spożyciu. Poprzez namaczanie można się dość szybko pozbyć polifenoli. Kiedy tylko woda, w której moczysz orzechy ściemnieje, polifenole zostały usunięte.

Jak namaczać

Namaczanie orzechów i nasion to proces stosunkowo łatwy i niewymagający dużych nakładów pracy. Jedyne co musisz zrobić, aby pozbyć się kwasu fitowego to zanurzyć orzechy lub nasiona w lekko osolonej wodzie na 7-24 godziny, a następnie odcedzić i wysuszyć je w piekarniku nastawionym na temperaturę ok. 60 stopni. Możesz dodać czegoś kwaśnego, na przykład soku z cytryny lub jogurtu, aby ułatwić cały proces, ale nie jest to konieczne. Oprócz walorów zdrowotnych namoczone orzechy i nasiona również lepiej smakują!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy