Dlaczego warto jeść kalafiory?
Kalafiory nie bez powodu nazwane są warzywami młodości. Zawierają cenne związki, które chronią nas przed nowotworami, a także odmładzają. Ponadto, są niskokaloryczne, a także bogate w witaminy i minerały. Nic, tylko jeść!
Sulforafan – substancja zawarta zarówno w kalafiorach jak i brokułach, może zapobiegać niektórym nowotworom, a co więcej – hamować rozwój istniejących już komórek rakowych. Substancja ta utrudnia ich rozmnażanie i może zapobiegać przerzutom. Warzywa te można traktować zatem jako leczenie pomocnicze lub profilaktykę. Producenci leków opracowali specjalne suplementy, gdzie zamknęli sulforafan w kapsułkach, jednak to na nic…
Ta cenna substancja jest 5 razy lepiej przyswajalna, jeśli dostarczamy ją bezpośrednio z warzyw. Wchłanianie sulforafanu będzie jeszcze lepsze, jeśli dodatkowo będziemy spożywać inne warzywa krzyżowe (kapustę, brukselkę, jarmuż). Powinny po nie szczególnie sięgać osoby, u których wykryto obecność bakterii Helicobater pylori. Istnieją przypuszczenia, że sulforafan ma moc niszczenia jej, a ponadto wpływa korzystnie na zdrowie przy chorobach żołądka, jelit czy wątroby.
Źródło młodości
Kalafiory to bogactwo antyoksydantów, witaminy A i C oraz beta karotenu. Ich spożywanie może pomóc w walce z wolnymi rodnikami, a tym samym opóźni procesy starzenia się skóry. W warzywach tych znajdziemy również mnóstwo minerałów (wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz fluor), które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródło kwasu foliowego
Spożycie kwasu foliowego w diecie przeciętnej osoby jest zwykle zbyt niskie. Duże zapotrzebowanie wykazują przede wszystkich kobiety w ciąży oraz przyszłe matki. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego płodu, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o jej odpowiednią, codzienną dawkę. Naturalnym źródłem kwasu foliowego są między innymi kalafiory – warto zatem włączyć je do diety.
Wzmocnienie odporności
Kalafiory powinny zagościć na naszych stołach szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to spada odporność organizmu. 100 g kalafiora zapewnia całkowite zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C, która chroni przed atakiem wirusów. Warzywo zawiera też żelazo, miedź i siarkę, które równie skutecznie chronią układ immunologiczny.
Idealny dla osób na diecie
100 g kalafiora ma tylko 23 kcal! Sięgajmy po niego często, jeśli mamy problemy z nadwagą lub dbamy o szczupłą sylwetkę. Ponadto, warzywa te mają niski indeks glikemiczny i są polecane dla diabetyków.
Sposobów na przygotowanie kalafiora jest wiele. Można jeść go na surowo – np. dodając różyczki do sałatek, ugotować na parze, dodać do zupy, upiec w piekarniku. Najlepiej gotować nie dłużej niż 4 minuty, by uniknąć utraty cennych składników. Nie powinnyśmy gotować go pod przykryciem – może to pogorszyć smak potrawy.
Dominika Gębiś