Reklama

Domowe leki na kaszel

Są równie skuteczne, jak te z apteki. Sprawdzają się przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli czy grypie.

Nasze babcie znały skuteczne sposoby na każdy rodzaj kaszlu: i ten suchy, i ten mokry. Własnoręcznie przygotowane syropy nie zawierają niekorzystnych dodatków, np. barwników, poprawiaczy smaku czy konserwantów. Są w pełni naturalne! Łagodzą napady kaszlu i ból gardła, ułatwiają odkrztuszanie, a nawet wzmacniają odporność.

Sprawdzona skuteczność - syrop z cebuli

Można go przyrządzić o każdej porze roku. To, co jest potrzebne do jego wykonania, ma w domu każda z nas: deska do krojenia, nóż i miseczka lub słoik.

Reklama

Trzeba posiekać dwie cebule na drobną kostkę lub cieniutkie plasterki. Po przełożeniu do miseczki lub słoiczka zasypujemy je cukrem - dwie czubate łyżki powinny wystarczyć. Odstawiamy słoiczek na kilka godzin; czekamy, aż cebula puści sok (czasem trzeba zaczekać nieco dłużej). Uzyskany płyn najlepiej jest przecedzić przez gęste siteczko i umieścić w zamykanym naczyniu.

Syrop pijemy dwa razy dziennie po łyżce.

Taka kuracja nie tylko działa przeciwkaszlowo i zmniejsza ilość śluzu w drogach oddechowych. Wzmacnia też układ odpornościowy, leczy anemię (cebula ma dużo żelaza), obniża poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na serce, działa napotnie, zwalcza bakterie i chroni przed chorobami dróg moczowych.

Słodki sok z buraka

Trzeba dokładnie umyć duży ćwikłowy burak (lub dwa mniejsze), obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do słoiczka, zasypać 4 łyżkami cukru (jeśli nie mamy uczulenia na miód, możemy go użyć zamiast cukru).

Odstawiamy na dzień lub dwa, aż pojawi się gęsty, ciemny sok.

Dalej postępujemy, jak w przypadku cebuli: cedzimy i pijemy dwa razy dziennie po łyżce. Syrop ten hamuje kaszel i łagodzi chrypkę, wzmacnia układ odpornościowy, pobudza produkcję czerwonych krwinek, a więc zapobiega anemii.




Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy