Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia
Klasztorne receptury o. Grzegorza Sroki.
W początkowej fazie choroby zbyt wysokie ciśnienie tętnicze może być dość łatwo obniżone za pomocą zmiany diety i stylu życia oraz odpowiednich leków. Pomocniczo działają zioła. O. Grzegorz zalecał wykorzystanie następującej mieszanki: po 100 g ziela nawłoci i jemioły, po 50 g ziela skrzypu i serdecznika, kwiatów głogu, liści poziomki, kłącza perzu i korzenia kozłka lekarskiego. Zioła należy przechowywać w papierowej torbie w suchym miejscu. Pić trzy razy dziennie po posiłkach napar z tego suszu (łyżka na szklankę wrzątku, parzyć od 20 do 30 minut). O. Sroka radził, by często jeść selery, cebulę, białą kapustę oraz brukselkę. Unikać soli, pokarmów tłustych, smażonych, alkoholu. Pić herbatkę lub sok z owoców aronii. A wieczorem szklankę kwaśnego mleka ze szczyptą cynamonu.