Durian: Cenne właściwości kontrowersyjnego owocu
Durian to jeden z największych i najzdrowszych owoców na świecie. Nie bez powodu zwany jest „królem owoców”. Szczególnie cenione są jego niepowtarzalny smak i dobroczynny wpływ na zdrowie. Jednak mimo szeregu zalet, wiele osób nie je duriana ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Cóż, tracą oni porządną dawkę witamin i wartości odżywczych. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie durian ma jeszcze jedną ważną zaletę – świetnie sprawdza się w kuchni. Azjaci jedzą go na wiele sposobów i dodają do różnych potraw. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom oraz zastosowaniu tego kontrowersyjnego owocu.
Durian właściwy, bo taki brzmi pełna nazwa owocu, pochodzi z Indonezji, choć obecnie uprawiany w większości krajów azjatyckich. Durian występuje w wielu odmianach, a każdą z nich cechują inny smak i zapach. Te oryginalne owoce rosną na drzewie, które osiąga wysokość około 40 metrów. Mają owalny kształt i ważą kilka kilogramów. Stanowią poważne zagrożenie dla osób, które przechodzą pod drzewem!
Durian z zewnątrz pokryty jest grubą, zieloną skórką z licznymi kolcami. Środek owocu podzielony jest na trzy części, a każda z nich wypełniona jest żółto-kremowym miąższem. Jego smak jest bardzo słodki, czasami nawet mdlący. Co ciekawe, miąższ duriana stanowi jedynie pięć procent masy całego owocu! 70 procent to łupina, natomiast 25 procent to pestki.
Nieprzyjemny zapach
Durian znany jest również ze swojego bardzo intensywnego i nieprzyjemnego zapachu przypominającego siarkowodór. Można go wyczuć nawet z odległości kilku metrów. Właśnie przez przykry zapach wiele osób zniechęca się do jedzenia tego owocu. Co ciekawsze, ze względu na zapach durian nie może być sprzedawany w większości sklepów. W Azji można jeść go wyłącznie w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach, a za złamanie zakazu grozi wysoka kara pieniężna.
Warto wiedzieć również, że durian to drogi owoc w porównaniu do innych egzotyków. Wysoka cena podyktowana jest jego krótką datą przydatności.
Mimo nieprzyjemnego zapachu durian zaliczany jest do najzdrowszych owoców na świecie. To zasługa wielu wartości odżywczych, które znajdziemy jego w składzie, a mianowicie:
• witamin: A, B i C;
• minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, sodu oraz cynku;
• sporej ilości błonnika;
• przeciwutleniaczy i antyoksydantów.
Trudno się dziwić, że owoc ten tak chętnie wykorzystywany jest w leczeniu wielu chorób, a także w przemyśle kosmetycznym.
Durian ma przede wszystkim korzystny wpływ na układ pokarmowy. Usprawnia jego pracę, a także łagodzi różnego rodzaju dolegliwości trawienne. Szybko poradzi sobie ze zgagą i bólem żołądka. W azjatyckiej medycynie naturalnej sokiem z duriana leczy się gorączkę, a także zaburzenia psychiczne, anemię oraz schorzenia wątroby.
Ponadto, dzięki zawartości antyoksydantów i przeciwutleniaczy durian wzmacnia odporność organizmu i zapobiega rozwojowi przewlekłych chorób, w tym również nowotworów. Przeciwutleniacze sprawiają także, że owoc ten pozytywnie wpływa na urodę. Regularnie jedzony może opóźnić starzenie się skóry. Azjaci wierzą, że wyciąg z duriana zapewni im młodość. Durian uznawany jest również za naturalny afrodyzjak oraz pobudzający owoc.
W Europie durian występuje bardzo rzadko. Jest niechętnie sprowadzany z Azji ze względu na odstręczający zapach i krótki termin przydatności. Jednak od czasu do czasu można go spotkać w dużych supermarketach.