Reklama

Ekożywność – dobra, gdy prawdziwa

Jej minus to wysoka cena. Czy rzeczywiście jest jej warta? Jak nie dać się nabrać na „podróbki”?

Terminy "eko", "bio", "organic" zwykle są używane wymiennie. Najchętniej kupujemy ekologiczne warzywa, owoce, mleko, nabiał, jaja, mięso i wędliny. Zgodnie z prawem unijnym producent może nazwać swój wyrób ekologicznym wtedy, gdy co najmniej 95 proc. jego składników jest pochodzenia naturalnego. W praktyce oznacza to, że warzywa i owoce są uprawiane bez sztucznych nawozów, pestycydów (środków ochrony roślin), na glebach nieskażonych itp.

Zwierzęta z ekologicznego chowu jedzą różnorodną, nieprzemysłową paszę, bez dodatku hormonów wzrostu, antybiotyków itp. Ich mięso jest mniej tłuste i wodniste - mamy więcej "mięsa w mięsie". Ekologiczne mleko, mięso, nabiał, mają więcej korzystnych kwasów omega-3 niż konwencjonalne.

Reklama

Niestety, ekożywność to jedna z najczęściej podrabianych grup produktów spożywczych. Określenia takie, jak: "naturalny", "certyfikowany", "bez chemii", a nawet sam wyraz "ekologiczny" na etykiecie produktu nie gwarantują, że jest on naprawdę ekologiczny. Często spotykamy określenie "zdrowa żywność". Zdrową żywnością można nazwać każdy produkt, nawet ten z supermarketu, z mnóstwem chemii w składzie, bo przepisy tego nie regulują. Gwarancję daje certyfikat jakości. Każdy produkt ekologiczny wyprodukowany w Unii Europejskiej może uzyskać taki certyfikat.

Niektóre produkty roślinne są szczególnie podatne na kumulowanie pestycydów. Na liście najbardziej skażonych tymi środkami warzyw i owoców, tzw. parszywej dwunastki, są: truskawki, brzoskwinie, seler, jabłka, pomidorki koktajlowe, importowane nektarynki, papryka słodka, szpinak, ogórki, jarmuż, ziemniaki, winogrona. Warto je kupować z certyfikowanych upraw. Jest też lista 15 roślin - tzw. czysta piętnastka - z małą zawartością pestycydów. Te możemy kupować także z upraw konwencjonalnych. Są to: cebula, awokado, kukurydza, ananas, mango, szparagi, kiwi, kapusta, bakłażan, melon, arbuz, grejpfrut, bataty, zielony groszek, papaja.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy