Eliksiry młodości
Służą naszemu zdrowiu i urodzie. Po 35. roku życia potrzebujemy ich jeszcze bardziej, bo z wiekiem nasz organizm coraz słabiej.
Wszystkie eliksiry młodości, o których piszemy, przyjaźnią się z tłuszczami. Jedne się w nich znajdują, a inne - rozpuszczają. Dlatego, zwłaszcza gdy stale się odchudzamy, nie powinnyśmy całkiem rezygnować z olejów roślinnych, nabiału czy ryb. Zawarte w nich substancje nie tylko poprawiają wygląd i jędrność skóry. Wspomagają też wzrok, pamięć i pracę serca. Jeśli więc chcemy zachować zdrowie i dobrą formę, powinnyśmy przede wszystkim mądrze wybierać to, co kładziemy na swoich talerzach.
Dzięki tej witaminie możemy lepiej widzieć po zmroku, bo wpływa ona korzystnie na siatkówkę oka. Wzmacnia również komórki skóry oraz błony śluzowe.
Dużo beta-karotenu, który organizm przetwarza na witaminę A, zawierają pomarańczowe i żółte owoce. Mnóstwo tego składnika mają również warzywa, zwłaszcza te o zielonej barwie. Warto więc codziennie jeść marchew, pomidory, paprykę, dynię, morele, brzoskwinie oraz brokuły, szpinak, sałatę i zielony groszek. Pamiętajmy, aby do dań na ciepło i sałatek koniecznie dodawać niewielką ilość tłuszczu np. łyżeczkę oliwy lub masła. Dzięki temu beta-karoten będzie mógł się rozpuścić i organizm go lepiej przyswoi.
To silny przeciwutleniacz, który działa podobnie jak witaminy (zwłaszcza wit. E). Opóźnia procesy starzenia komórek, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i wspomaga naszą odporność.
Koenzym Q10 znajduje się w tłustych rybach, np. makreli, łososiu i sardynkach. Dość bogate w ten składnik jest też surowe mięso wołowe (krwisty befsztyk). Niewielkie ilości Q10 są również w świeżych owocach i warzywach oraz w oleju sojowym i orzeszkach ziemnych. W sklepach warto wybierać jak najmniej przetworzone produkty lub przyrządzać je (np. piec) dość krótko, ponieważ wysoka temperatura szybko niszczy cenny koenzym.
Wspomagają krążenie krwi i spowalniają starzenie komórek. Zmniejszają również procesy zapalne w organizmie. Zwiększają naszą odporność.
Najwięcej kwasów Omega 3 zawierają ryby morskie (np. łosoś i dorsz). Ich bogatym źródłem są również owoce morza oraz oleje roślinne, np. lniany i rzepakowy, a także orzechy włoskie i migdały.
Działa korzystnie na pracę układu nerwowego, likwiduje skutki stresu i poprawia koncentrację.
Najbogatszym źródłem lecytyny jest żółtko kurzego jaja. Choć ma cholesterol, można jeść je codziennie, bo lecytyna neutralizuje jego szkodliwe działanie. Lecytynę znajdziemy także w soi,
orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy oraz oleju rzepakowym.
Wbrew pozorom te składniki są bardzo potrzebne w dojrzałym wieku. Wapń nie tylko wzmacnia kości, ale poprawia też pracę mięśnia sercowego. Witamina D3 ułatwia wchłanianie wapnia. Pełni też inne funkcje: wyrównuje ciśnienie krwi, wspomaga układ oddechowy i odporność. Poprawia nastrój. W świetle najnowszych badań może zapobiegać nowotworom.
Źródłem wapnia i witaminy D3 są np. przetwory mleczne: białe i żółte sery, masło czy śmietana.
Ważne! Nabiału nie należy zbyt mocno solić, bo obniża to zawartość wapnia.
Anna Jastrzębska, konsultacja: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk