Reklama

Frytki? Lepiej z nich zrezygnuj

Ziemniaki są zdrowe, pod warunkiem, że nie robisz z nich frytek. I nie chodzi tu o większą kaloryczność posiłku. Chodzi o akrylamid.

Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego.

Powstaje on podczas obróbki termicznej - a konkretnie smażenia - produktów zawierających skrobię (węglowodany).

Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.

Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu  i potasu.

Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia, ma także działanie przeciwwrzodowe.

Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty).

Reklama

Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.

Warto jeść więc kartofle ale nie w postaci frytek.

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: frytki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy