Frytki? Lepiej z nich zrezygnuj

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Ziemniaki są zdrowe, pod warunkiem, że nie robisz z nich frytek. I nie chodzi tu o większą kaloryczność posiłku. Chodzi o akrylamid.

Bomba kaloryczna i groźny związek chemiczny - warto zamienić je na ziemniaki
Bomba kaloryczna i groźny związek chemiczny - warto zamienić je na ziemniaki 123RF/PICSEL

Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego.

Powstaje on podczas obróbki termicznej - a konkretnie smażenia - produktów zawierających skrobię (węglowodany).

Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.

Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu  i potasu.

Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia, ma także działanie przeciwwrzodowe.

Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty).

Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.

Warto jeść więc kartofle ale nie w postaci frytek.

***Zobacz także***

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Frytki z marchewki
      Frytki z marchewkiInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na