Frytki? Lepiej z nich zrezygnuj
Ziemniaki są zdrowe, pod warunkiem, że nie robisz z nich frytek. I nie chodzi tu o większą kaloryczność posiłku. Chodzi o akrylamid.
Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego.
Powstaje on podczas obróbki termicznej - a konkretnie smażenia - produktów zawierających skrobię (węglowodany).
Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.
Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu i potasu.
Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia, ma także działanie przeciwwrzodowe.
Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty).
Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.
Warto jeść więc kartofle ale nie w postaci frytek.
***Zobacz także***