Główny przeciwutleniacz: glutation
Istnieje niezwykły przeciwutleniacz, którego wielu ludziom brakuje i którego niedobory są powodowane przez nasz współczesny styl życia. Chodzi o glutation, który stanowi najmocniejszy środek oczyszczający z toksyn i antyoksydacyjny w organizmie.
Glutation to organiczny związek chemiczny, który posiada właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). To tripeptyd powstały z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny.
Organizm człowieka w naturalny sposób produkuje glutation, chociaż u niektórych w niewystarczających ilościach, aby zrównoważyć działanie czynników uszczuplających jego zasoby, takich jak stres, kontakt ze szkodliwymi chemikaliami czy pewnymi lekami.
Zalety glutationu
Glutation został dokładnie przebadany pod względem między innymi umiejętności opóźniania procesów starzenia, redukowania ryzyka wystąpienia chorób zwyrodnieniowych i poprawy wydajności umysłowej. Glutation pomaga organizmowi produkować i przetwarzać przeciwutleniacze, co jest niezbędne dla zachowania zdrowia komórek. Kiedy glutationu jest zbyt mało, proces ten zostaje zahamowany, co umożliwia gromadzenie się wolnych rodników w organizmie.
Dodatkowo, glutation wiąże się ze szkodliwymi substancjami obecnymi w organizmie, metalami ciężkimi oraz innymi toksynami i powoduje, że są one wydalane. Glutation stosuje się u ludzi z zaburzeniami odporności, autyzmem, zaburzeniami ze strony układu trawiennego, chorobami układu krwionośnego oraz innymi problemami.
Glutation powstaje w organizmie z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Przyjmowanie tych aminokwasów powoduje, że organizm może produkować więcej glutationu. Istnieje wiele znakomitych źródeł pokarmowych tych substancji:
cebula i czosnek,
warzywa kapustne,
awokado i orzechy włoskie,
drób i żółtka jaj,
nieskażone bioaktywne białko serwatkowe (które nie jest tolerowane przez wszystkich).
W przeszłości twierdzono, że suplementacja glutationem jest niemożliwa, ponieważ organizm rozkłada białka podczas procesu trawienia i doustne przyjmowany glutation nie zostanie przyswojony.
Nowe rozwiązania, takie jak glutation liposomalny eliminują ten problem, nadal trzeba jednak pamiętać o bogatej w substancje odżywcze diecie, która powinna zawierać substancje przyczyniające się do powstawania glutationu (zwłaszcza te obecne w warzywach liściastych oraz w cebuli i czosnku).
N-acetylocysteina w naturalny sposób zwiększa produkcję glutationu w organizmie, a istnieją również pewne dowody na to, że witamina C pomaga nam utrzymywać odpowiedni poziom glutationu.
Niektórzy lekarze medycyny naturalnej wykonują dożylne zastrzyki z glutationem. To skuteczny sposób podniesienia poziomu tej substancji w organizmie, ale niezbyt powszechnie stosowany.