Grejpfrut – więcej niż sprzymierzeniec diabetyków
Najsilniejszymi atutami grejpfrutów są witamina C i beta-karoten. Jakie korzyści przyniesie nam włączenie tych owoców do jadłospisu?
Z uwagi na niski indeks glikemiczny (IG =20), niską kaloryczność i wysoką zawartość pektyn (rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego) grapefruit jest pierwszym owocem, który diabetolodzy rekomendują swoim pacjentom. Grapefruity spowalniają rozkład cukru we krwi, regulują poziom glukozy i uwrażliwiają komórki na działanie insuliny. Są polecane osobom borykającym się z cukrzycą, genetycznie nią obciążonym, chorującym na insulinooporność, a także zdrowym, jako profilaktyka cukrzycy. To jednak nie koniec ich właściwości. Jakie jeszcze są korzyści ich jedzenia?
1. Niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości, czynią z grapefruitów doskonały owoc dla osób będących w trakcie diety odchudzającej.
2. Grapefruity stymulują ruchy perystaltyczne jelit, usprawniają procesy metaboliczne, pomagają w usuwaniu z organizmu toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii.
3. Są skutecznym antidotum na zaparcia.
4. Mają korzystny wpływ na pracę serca. Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego.
5. Powinny być stosowane jako profilaktyka rozwoju miażdżycy.
6. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego grapefruity polecane są kobietom ciężarnym. Podaż witamin B9 (kwasu foliowego) ma szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Pomaga również zwalczyć anemię ciążową.
7. Grapefruity mają wysoką wartość odżywczą i powinny być obecne w diecie matki karmiącej, o ile nie wystąpi alergia. Włączanie do diety warto rozpocząć od małych porcji i uważnej obserwacji organizmu matki i dziecka.
8. Grapefruity są skarbnicą flawonoidów, związków o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych i antynowotworowych. Naukowcy są zgodni, że grejpfruty mogą uchronić przed rozwojem raka żołądka, jelit i pęcherza moczowego.
9. Zawarta w nich witamina C jest istotnym wzmocnieniem dla systemu immunologicznego i pomaga chronić organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
10. Beta-karoten wzmacnia nasze oczy i dba o dobrą kondycję skóry.
Żółte, czerwone czy zielone?
Grapefruit niejedno ma imię i niejeden kolor. Dlaczego najczęściej wybieramy czerwone? Są najcenniejsze odżywczo i najpopularniejsze. Wyróżnia je wyjątkowo wysoka zawartość witaminy C i likopenu - dwóch silnych przeciwutleniaczy, które neutralizując wolne rodniki chronią przez zawałem i rozwojem chorób nowotworowych. Likopen istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów prostaty i szyjki macicy.
Czerwone grapefruity mają słodko-kwaśny smak z wyraźnie wyczuwalną nutą goryczy. Żółte i zielone są łagodniejsze w smaku, ale mają mniej wartości odżywczych. Zielone, które powstały w efekcie skrzyżowania grapefruita z pomelo (pomarańczą olbrzymią), są najsłodszą odmianą grapefruita. Żółte są raczej kwaśne i pozbawione goryczy.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz także***