Reklama

Reklama

Imbirowy poranek

Korzeń imbiru ma wiele zalet. Działa przeciwzapalnie i przeciwprzeziębieniowo. Zmniejsza objawy kataru, pomaga przeczyszczać zatoki, koi ból gardła, rozgrzewa w chłodne dni. Łagodzi podrażniony żołądek i bóle mięśni.

Dlatego warto zaczynać dzień od imbirowego śniadania! Na szczęście korzeń ten ma ciekawy smak, z lekko ostrawym charakterem. A do tego bez specjalnego wysiłku można go wkomponować w nasze menu. Podpowiadamy, co można z nim zrobić. 

Reklama

Imbirowa kawa

Mała czarna bardzo lubi egzotyczne dodatki, takie jak kardamon czy właśnie imbir. Co więcej, w połączeniu z tą drugą przyprawą zamienia się w prawdziwą bombę niszczącą wolne rodniki! Po prostu dodaj nieco korzenia do kubka z kawą, zanim zalejesz ją wrzątkiem. 

W tej postaci jest nieco łagodniejsza dla żołądka, ale jeśli cierpisz na wrzody, zrezygnuj z tego napoju.

Ciasteczka

Dodaj imbir do domowego ciasta. Plaster czy dwa takiego wypieku sprawdzi się jako podstawa drugiego śniadania. 

Masło

Posiekany imbir wymieszaj z niewielką ilością zwykłego masła. Możesz nim posmarować chałkę, słodką bułeczkę. A także kanapkę, jeśli masz zamiar zjeść ją, np. z dżemem. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje