Reklama

Reklama

Imbirowy poranek

Korzeń imbiru ma wiele zalet. Działa przeciwzapalnie i przeciwprzeziębieniowo. Zmniejsza objawy kataru, pomaga przeczyszczać zatoki, koi ból gardła, rozgrzewa w chłodne dni. Łagodzi podrażniony żołądek i bóle mięśni.

Dlatego warto zaczynać dzień od imbirowego śniadania! Na szczęście korzeń ten ma ciekawy smak, z lekko ostrawym charakterem. A do tego bez specjalnego wysiłku można go wkomponować w nasze menu. Podpowiadamy, co można z nim zrobić. 

Imbirowa kawa

Mała czarna bardzo lubi egzotyczne dodatki, takie jak kardamon czy właśnie imbir. Co więcej, w połączeniu z tą drugą przyprawą zamienia się w prawdziwą bombę niszczącą wolne rodniki! Po prostu dodaj nieco korzenia do kubka z kawą, zanim zalejesz ją wrzątkiem. 

W tej postaci jest nieco łagodniejsza dla żołądka, ale jeśli cierpisz na wrzody, zrezygnuj z tego napoju.

Reklama

Ciasteczka

Dodaj imbir do domowego ciasta. Plaster czy dwa takiego wypieku sprawdzi się jako podstawa drugiego śniadania. 

Masło

Posiekany imbir wymieszaj z niewielką ilością zwykłego masła. Możesz nim posmarować chałkę, słodką bułeczkę. A także kanapkę, jeśli masz zamiar zjeść ją, np. z dżemem. 


Herbatka

Warto dodawać ten korzeń zarówno do zielonej, czarnej jak i owocowej. Taki napój działa silnie rozgrzewająco i energetyzująco! I świetnie wpływa na żołądek, łagodząc jego bóle oraz mdłości. Aby wykorzystać pełną jego moc, pozwól imbirowi zaparzać się co najmniej przez dziesięć minut. 

Syrop

Możesz polewać nim naleśniki, ciasto, dodawać do płatków śniadaniowych czy porannych napojów. Jego przyrządzenie jest bardzo proste. Potrzebna będzie szklanka wody, szklanka cukru i 120 g obranego i startego imbiru. Zagotuj wymieszane składniki i pozwól im pobulgotać na małym ogniu przez 20-30 minut. Jeśli chcesz mieć klarowny syrop, na koniec przecedź go przez sitko.

Jak przygotować imbir?

Z korzenia odkrój plaster ok. 1,5 cm (z grubego 1 cm). Obierz go ze skórki (cieniutko!) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz posiekać, ale utarcie jest łatwiejsze, bo jest twardy, bywa włóknisty.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy