Reklama

Jabłka dobre na bóle głowy

Są skarbnicą potasu, którego niedobór to częsta przyczyna bólu głowy. Ale jabłka mają więcej dobroczynnych substancji.

Naukowcy odkryli, że jabłka zawierają ok. 300 ważnych dla zdrowia składników (oprócz potasu, m.in. przeciwutleniacze żelazo, pektyny). Ale sekret tkwi w ich połączeniu, bo wzmacniają nawzajem swoje działanie. Dlatego jabłkowe kuracje zapobiegają bólom głowy. I pomogą, gdy ból już nas dopadnie.

Kuracje zapobiegające

Z całych owoców: Przekrój jabłko (nie obieraj!), usuń gniazda nasienne. Posól odrobinę, zjedz na czczo. Stosuj codziennie przez tydzień, a w okresach kiedy często masz bóle (np. zimą i wiosną) - na stałe.

Octowa: Zaczynaj dzień (min. tydzień, ale możesz na stałe) od picia szklanki wody z łyżką octu jabłkowego i łyżeczką miodu. Ocet możesz kupić (taki bez konserwantów) lub zrobić.

Reklama

Potrzebujesz: 2 kg jabłek, 2,5 litra wody, 25 dag cukru, 2,5 dag drożdży, skórki z 2-3 kromek razowego chleba.

Przygotowanie: Jabłka umyj, pokrój, zalej ciepłą przegotowaną wodą z cukrem, dodaj drożdże i skórkę, wymieszaj. Odstaw na 10 dni w ciepłe, ciemne miejsce, mieszaj dwa razy dziennie. Przecedź i odstaw w chłodne miejsce na 1,5 miesiąca. Zlej płyn przez gazę do ciemnych butelek. Trwały bezterminowo.

Herbaciana: Napar z suszonych jabłek działa oczyszczająco, a częstą przyczyną bólu głowy są zalegające w organizmie złogi. 4 kawałki suszonego jabłka i łyżeczkę majeranku lub rozmarynu zalej szklanką wrzątku, parz 5 min. Pij na czczo, codziennie przez miesiąc, potem zrób miesiąc przerwy.

Kuracje przeciwbólowe

- inhalacje z  octu jabłkowego (wymieszanego z wrzątkiem w proporcji 1:1) z dodatkiem mięty (łyżka ziół na szklankę wrzątku);

- kąpiele stóp - do miski wlej ok. 2 litrów bardzo ciepłej wody, dodaj 1/2 szklanki octu jabłkowego, mocz stopy przez 15 min;

- okłady - kompres (np. poskładaną gazę lub płótno) zmocz zimną wodą, potem skrop octem jabłkowym (wystarczy łyżka) i przyłóż na czoło lub skronie. Możesz też potrzeć skórę skórką od jabłka (stroną z miąższem).

Miewasz migreny? Tego unikaj!



Unikaj wędzonych wędlin, alkoholu oraz konserw i produktów zawierających glutaminian sodu (np. sosy, zupy w proszku, chipsy).

Ogranicz produkty zawierające aminy (potęgują bóle głowy). Są to: rośliny strączkowe, cytrusy, sery żółte i pleśniowe, czekolada, fistaszki.


Wyeliminuj aspartam. Może znajdować się w słodzonych produktach typu light (np. jogurt) i gumach do żucia.

Nie pij kawy na czczo. Niektórym pomaga, ale może też nasilać objawy: sprawdź, jak to jest w twoim przypadku.

Najwięcej witaminy… mają nasze rodzime jabłka, prosto z sadu lub kupowane na bazarku. Owoce sprowadzane z zagranicy są konserwowane (by nie psuły się w transporcie) i tracą sporo swoich prozdrowotnych właściwości.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy