Reklama

Jadłospis bogaty w wapń może chronić jelito grube

Gdy co dnia sięgamy po mleczne przetwory i nie brakuje nam wapnia, mamy nie tylko mocne kości i zęby, ale też zdrowszy przewód pokarmowy.

Naukowcy sprawdzili, że pierwiastek ten stoi na straży właściwych podziałów komórek w jelicie grubym. Nie pozwala, by nadmiernie dzieliły się i wzrastały. Nie dopuszcza więc do rozwoju zmian nowotworowych (które powstają na bazie takiego niekontrolowanego wzrostu). 

Osobom, które nie lubią lub nie mogą jeść jogurtu, kefiru czy sera, naukowcy zalecają regularne jedzenie orzechów oraz małych morskich rybek z ośćmi. Choć zawierają nieco mniej wapnia niż mleko i jego przetwory, i tak dostarczają go sporo, np. sardynki - 240 mg w 100 g (przy normie 1000 mg/dobę). 

Reklama

Do tego warto co dnia poświęcać co najmniej 40 minut na aktywność fizyczną. Dzięki niej poprawia się perystaltyka jelit i resztki pokarmowe nie zalegają w jelicie grubym, co też służy jego zdrowiu.


 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy