Reklama

Jagody i ich cenne właściwości

Już w czerwcu w lasach można spotkać pierwsze okazy jagód, dlatego przyjmuje się, że sezon na te pyszne owoce zaczyna się właśnie w tym miesiącu. Jednak jagody nie tylko świetnie smakują. Są również bardzo zdrowe. Doskonale wpływają na wzrok, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie, a także łagodzą objawy zatruć pokarmowych. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść je przez całe lato i jak prawidłowo je zbierać.

Wartość odżywcza jagód

Dawno temu jagody traktowano jako lekarstwo na wiele chorób. Przede wszystkim pomagały w dolegliwościach trawiennych i wzmacniały odporność organizmu. Wykorzystywano je również jako antybiotyk. Leczono nimi tyfus, polio, a nawet zwalczano gronkowca. Do dzisiaj stosuje się je w celach leczniczych, między innymi przy biegunkach czy owsikach. Słowem, jagody mają doskonały wpływ na nasz organizm.

W małych granatowych kuleczkach znajdziemy pokaźne ilości witamin A, B i C oraz PP, błonnika, a także soli mineralnych. Ponadto, jagody zawierają garbniki, które doskonale wpływają na układ trawienny, a także przeciwutleniacze chroniące organizm przed chorobami.

Reklama

Właściwości prozdrowotne jagód

Łagodzą dolegliwości trawienne

Jagody to sprawdzony środek na wszelkie dolegliwości trawienne. Łagodzą silne bóle brzucha, hamują biegunkę, a także wzmacniają śluzówkę żołądka. Jeśli męczy nas grypa żołądkowa, koniecznie sięgnijmy po jagody lub napar z ich liści. Szybko odczujemy ulgę.

Uspokajają, działają przeciwbólowo

Okazuje się, że jagody wykazują również działanie przeciwbólowe i uspokajające. Wspomagają też leczenie infekcji układu oddechowego. Po syrop lub napar z jagód warto sięgnąć, gdy jesteśmy przeziębieni lub dopadła nas letnia angina.

Działają antybakteryjnie

W tych cennych owocach znajdziemy również związki, które działają antybakteryjnie i oczyszczająco na organizm. Dzięki temu pracuje on sprawniej i rzadziej pada ofiarą bakterii i wirusów.

Bogate źródło przeciwutleniaczy

Dzięki zawartym w jagodach przeciwutleniaczom nasz organizm lepiej radzi sobie z wolnymi rodnikami, które zwiększają ryzyko rozwoju przewlekłych chorób i powodują starzenie się. Wystarczy tylko jeść je regularnie.

Zmniejszają stężenie cukru we krwi i obniżają cholesterol

Badania wykazały, że systematyczne jedzenie jagód może zmniejszyć stężenie cukru we krwi, a także obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu. To kolejny ważny argument, dla którego warto włączyć te pyszne owoce do codziennej diety.

Jak zbierać jagody?

Mimo że na rynku spotkamy różne urządzenia do zbierania jagód, warto wiedzieć, że w świetle prawa nie można ich stosować. Jagody należy zbierać wyłącznie ręcznie. Tak zwane zbieraczki mogą uszkodzić krzew, na którym rosną owoce.

Mycie jagód

Bez względu na to, gdzie i w jaki sposób zbieraliśmy jagody przed jedzeniem lub obróbką termiczną, należy je dokładnie umyć. Owoce mogą być zakażone groźną chorobą pasożytniczą zwaną bąblownicą. Jagody powinny zostać wypłukane w ciepłej wodzie.

Wykorzystanie jagód

Jagody możemy jeść w różnej postaci, choć najzdrowsze będą oczywiście te niepoddane obróbce termicznej. Świetnie sprawdzą się w koktajlach czy sałatkach owocowych. Możemy je również zasuszyć i przygotować z nich pyszne przetwory na zimę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy