Reklama

Reklama

Jajka – korzystne nie tylko dla serca i mózgu

Są symbolem życia, skarbnicą pełnowartościowego białka, szeregu witamin, regulującej poziom cukru we krwi niacyny oraz niezbędnej dla dobrej kondycji serca i mózgu lecytyny. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Jajka nigdy nie są tak intensywnie obecne w naszym menu jak w okolicy Świąt Wielkanocnych. Tegoroczne święta będą zupełnie inne od wszystkich, jakie pamiętamy, ale jaj w mazurkach i sałatkach na pewno nam nie zabraknie.

Reklama

To, że symbolizują życie ma pełne uzasadnienie w ich potencjale odżywczym. Sprawdźmy, co skrywa każda skorupka.

Surowe jajko w ponad 70 proc. składa się z wody, taka ilość jest charakterystyczna dla większości organizmów żywych, także ludzkiego ciała. 12 proc. jego składu stanowi białko, niespełna 10 proc. tłuszcz, 1 proc. to składniki mineralne, a węglowodany to mniej niż 1 proc. każdego jajka. 

Białko i składniki mineralne

Jajka są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego dla komórek ludzkiego organizmy białka. To białko zawierające wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne (czyli te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować) i do tego w optymalnych proporcjach.

Z tego powodu przez wiele lat jaja służyły za wzorzec służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Kolejnym atutem jaj jest wysoka zawartość składników mineralnych, w szczególności: cynku, wapnia, fosforu i żelaza.

Warto podkreślić, że jaja są jednym z nielicznych produktów spożywczych zawierających konieczny dla zdrowia prostaty selen i niezbędny dla dobrej pracy tarczycy jod.

Pakiet witamin

Również pod względem witamin jajka wyróżniają się na tle innych produktów spożywczych. Ich żółtko jest skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K.

Witamina A i E to silne antyoksydanty, D i K mają liczne zasługi dla naszego zdrowia, m.in. warunkują optymalną pracę jelit i stan ich naturalnej flory bakteryjnej, a tym samym wzmacniają siły odpornościowe organizmu.

Jaja są też źródłem witamin z grupy B, które determinują dobrą pracę systemu nerwowego i mają korzystny wpływ na zdolności poznawcze, takie jak: myślenie zapamiętywanie, koncentracja i kreatywność.

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje