Jajka – korzystne nie tylko dla serca i mózgu
Są symbolem życia, skarbnicą pełnowartościowego białka, szeregu witamin, regulującej poziom cukru we krwi niacyny oraz niezbędnej dla dobrej kondycji serca i mózgu lecytyny. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Jajka nigdy nie są tak intensywnie obecne w naszym menu jak w okolicy Świąt Wielkanocnych. Tegoroczne święta będą zupełnie inne od wszystkich, jakie pamiętamy, ale jaj w mazurkach i sałatkach na pewno nam nie zabraknie.
To, że symbolizują życie ma pełne uzasadnienie w ich potencjale odżywczym. Sprawdźmy, co skrywa każda skorupka.
Surowe jajko w ponad 70 proc. składa się z wody, taka ilość jest charakterystyczna dla większości organizmów żywych, także ludzkiego ciała. 12 proc. jego składu stanowi białko, niespełna 10 proc. tłuszcz, 1 proc. to składniki mineralne, a węglowodany to mniej niż 1 proc. każdego jajka.
Białko i składniki mineralne
Jajka są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego dla komórek ludzkiego organizmy białka. To białko zawierające wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne (czyli te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować) i do tego w optymalnych proporcjach.
Z tego powodu przez wiele lat jaja służyły za wzorzec służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Kolejnym atutem jaj jest wysoka zawartość składników mineralnych, w szczególności: cynku, wapnia, fosforu i żelaza.
Warto podkreślić, że jaja są jednym z nielicznych produktów spożywczych zawierających konieczny dla zdrowia prostaty selen i niezbędny dla dobrej pracy tarczycy jod.
Pakiet witamin
Również pod względem witamin jajka wyróżniają się na tle innych produktów spożywczych. Ich żółtko jest skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K.
Witamina A i E to silne antyoksydanty, D i K mają liczne zasługi dla naszego zdrowia, m.in. warunkują optymalną pracę jelit i stan ich naturalnej flory bakteryjnej, a tym samym wzmacniają siły odpornościowe organizmu.
Jaja są też źródłem witamin z grupy B, które determinują dobrą pracę systemu nerwowego i mają korzystny wpływ na zdolności poznawcze, takie jak: myślenie zapamiętywanie, koncentracja i kreatywność.
Co z tym cholesterolem?
60 proc. tłuszczu zawartego w żółtkach jaj stanowią trójglicerydy, połowę mniej, bo około 30 proc. fosfolipidy, 6 proc. cholesterol, a około 1 proc. wolne kwasy tłuszczowe.
Najcenniejszymi dla organizmu człowieka są fosfolipidy, z naciskiem na lecytynę, z której powstaje cholina. Ta ostatnia ma korzystny wpływ na pracę naszego mózgu i serca: poprawia pamięć oraz pracę układu nerwowego i mięśniowego. Lecytyna zmniejsza ponadto wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Dzięki jej obecności organizm ludzki przyswaja zaledwie połowę cholesterolu obecnego w jajkach, a trzeba wyraźnie podkreślić, że cholesterol stanowi zaledwie 0,3 proc masy każdego jajka.
Korzyści dla zdrowia
Znikoma zawartość węglowodanów powoduje, że po jajka chętnie sięgają osoby na dietach odchudzających. Jaja są sprzymierzeńcem naszych oczu. Obecne w nich związki karotenoidowe: beta-karoten, luteina i zeaksantyna mające istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zapobiegają degeneracji plamki żółtej.
Dzięki niacynie jaja sprzyjają normalizacji poziomu cukru we krwi. Obecność niacyny i niska zawartość węglowodanów czyni z jaj produkt przyjazny diabetykom. Kolejnym argumentem jaj jest cholina, która ma wielokierunkowy, korzystny wpływ na pracę mózgu i systemu nerwowego.
Uwaga alergia!
Podobnie jak produkty mleczne, białko jaja może być przyczyną alergii pokarmowych, zwłaszcza u dzieci.
Ewa Koza, mamsmak.com