Jak dbać o wątrobę i woreczek żółciowy?
Źle pracująca wątroba może dawać o sobie znać złym samopoczuciem i zmęczeniem. Kiedy indziej może wywoływać bóle brzucha, nudności i wymioty, brak apetytu, zmiany skórne. Najczęstszą dolegliwością pęcherzyka żółciowego są złogi i kamienie. Mogą wywoływać ból w prawym podżebrzu, często promieniujący do łopatki, zwykle po ciężko strawnym posiłku. Zazwyczaj towarzyszą temu nudności i wymioty. O tym, jak pracuje wątroba, świadczą m.in. próby wątrobowe – badanie warto robić raz na rok. Co dwa lata warto wykonać USG jamy brzusznej, w tym wątroby i woreczka żółciowego. Ale jak dbać i wątrobę i woreczek żółciowy na co dzień?
Składniki
Dla zdrowej wątroby Trzeba ograniczyć spożycie tłustych, smażonych, wzdymających i ostrych potraw, majonezów, żółtek jaj, czosnku. Niewskazana jest mocna herbata i kawa, napoje gazowane. Nie wolno nadużywać alkoholu, także niskoprocentowego.
Składniki
Pomagają ziółka. Polecane są rumianek i szałwia (działają przeciwzapalnie), dziurawiec i mięta (pobudzają wydzielanie żółci). Pracę wątroby wspomagają leki bez recepty (np. Raphacholin, Sylimarol, Hepatil).
Składniki
Nie należy się objadać. W ciągu dnia dobrze jest zjadać 4-5 mniejszych posiłków. Ostatni powinien być spożyty co najmniej na 2 godziny przed snem.
Składniki
Zagrożeniem są wirusy wywołujące stany zapalne wątroby. Wirus typu A dostaje się do organizmu drogą pokarmową, typu B i C z zakażoną krwią i innymi płynami ustrojowymi. Przeciw wirusom typu A i B są szczepienia. Niestety, nie ma szczepionki przeciw wirusowi C.
Składniki
Dla zdrowia woreczka żółciowego Podobnie jak wątrobę, obciążają go potrawy tłuste, zwłaszcza smażone. Problem zaczyna się, gdy pojawiają się w nim złogi i kamienie. W takiej sytuacji: Niezbędne jest ograniczenie spożycia tłuszczu. Dozwolone są małe ilości świeżego masła, niskoprocentowej śmietanki, oliwa z oliwek.
Składniki
Należy także unikać jedzenia agrestu, fig, porzeczek, śliwek, nieobranych jabłek i gruszek, żurawiny, migdałów, orzechów.
Składniki
Nie wolno jeść produktów wzdymających, np. kapusty, cebuli, czosnku, kwaszonych ogórków, grzybów, nasion roślin strączkowych.
Składniki
Trzeba zrezygnować ze świeżego pieczywa, żółtek jaj, tłustych produktów mlecznych, czekolady, kakao, napojów gazowanych. A także solonych, wędzonych i tłustych mięs i ryb, podrobów, gęsi, kaczek, marynat, konserw, zupek w proszku itp.
Składniki
Nie wolno stosować przypraw: pieprzu, mielonej papryki, octu, musztardy, gałki muszkatołowej, curry, imbiru oraz używek: mocnej kawy i herbaty, alkoholu. W razie zaostrzeń objawów stosuje się ostry reżim dietetyczny – spożywa się głównie papki ryżowe, kleiki, soki i galaretki.