Jak dbać o wątrobę i woreczek żółciowy?

<p>Źle pracująca wątroba może dawać o sobie znać złym samopoczuciem i zmęczeniem. Kiedy indziej może wywoływać b&oacute;le brzucha, nudności i wymioty, brak apetytu, zmiany sk&oacute;rne. Najczęstszą dolegliwością pęcherzyka ż&oacute;łciowego są złogi i kamienie. Mogą wywoływać b&oacute;l w prawym podżebrzu, często promieniujący do łopatki, zwykle po ciężko strawnym posiłku. Zazwyczaj towarzyszą temu nudności i wymioty. O tym, jak pracuje wątroba, świadczą m.in. pr&oacute;by wątrobowe &ndash; badanie warto robić raz na rok. Co dwa lata warto wykonać USG jamy brzusznej, w tym wątroby i woreczka ż&oacute;łciowego. Ale jak dbać i wątrobę i woreczek ż&oacute;łciowy na co dzień?</p>

Dla zdrowej wątroby

Pomagają ziółka. Polecane są rumianek i szałwia (działają przeciwzapalnie), dziurawiec i mięta (pobudzają wydzielanie żółci). Pracę wątroby wspomagają leki bez recepty (np. Raphacholin, Sylimarol, Hepatil).

Nie należy się objadać. W ciągu dnia dobrze jest zjadać 4-5 mniejszych posiłków. Ostatni powinien być spożyty co najmniej na 2 godziny przed snem.

Zagrożeniem są wirusy wywołujące stany zapalne wątroby. Wirus typu A dostaje się do organizmu drogą pokarmową, typu B i C z zakażoną krwią i innymi płynami ustrojowymi. Przeciw wirusom typu A i B są szczepienia. Niestety, nie ma szczepionki przeciw wirusowi C.

Dla zdrowia woreczka ż&oacute;łciowego

Należy także unikać jedzenia agrestu, fig, porzeczek, śliwek, nieobranych jabłek i gruszek, żurawiny, migdałów, orzechów.

Nie wolno jeść produktów wzdymających, np. kapusty, cebuli, czosnku, kwaszonych ogórków, grzybów, nasion roślin strączkowych.

Trzeba zrezygnować ze świeżego pieczywa, żółtek jaj, tłustych produktów mlecznych, czekolady, kakao, napojów gazowanych. A także solonych, wędzonych i tłustych mięs i ryb, podrobów, gęsi, kaczek, marynat, konserw, zupek w proszku itp.

Nie wolno stosować przypraw: pieprzu, mielonej papryki, octu, musztardy, gałki muszkatołowej, curry, imbiru oraz używek: mocnej kawy i herbaty, alkoholu. W razie zaostrzeń objawów stosuje się ostry reżim dietetyczny – spożywa się głównie papki ryżowe, kleiki, soki i galaretki.