Jak oczyścić organizm z toksyn?
Toksyny to trujące substancje, będące jednym z największych zagrożeń ludzkości. Mają negatywny wpływ na zdrowie powodując wiele chorób - dolegliwości skóry, organów wewnętrznych a w nawet mogą powodować zatrucie organizmu.
Przyczyną kumulowania toksyn jest m.in. zła dieta, stres, palenie papierosów czy picie alkoholu. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów, cukru, barwników, konserwantów i przetworzonej żywności, nieodpowiednie łączenie pokarmów, skutkuje przeciążeniem układu pokarmowego i wydalniczego.
Najczęściej spotykanymi toksynami są pestycydy i herbicydy zawarte w środkach ochrony roślin, nawozy sztuczne, a także metale (glin, ołów, kadm), którymi skażona jest żywność. Docierają one do naszego organizmu poprzez skórę, oddychanie i oczywiście - jedzenie.
Sposobem na pozbycie się tych szkodliwych substancji jest detoksykacja polegająca na spożywaniu produktów przyspieszających proces naturalnego oczyszczania. Istnieje kilka niezawodnych sposobów na oczyszczenie organizmu domowymi sposobami, dzięki którym poprawimy stan naszego zdrowia i samopoczucia. Oto kilka z nich:
Wypijając na czczo szklankę ciepłej, przegotowanej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny pobudza układ pokarmowy do pracy i ułatwia wypróżnianie. Dodając do tej mikstury łyżeczkę miodu naturalnego pozwolimy oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn. Oprócz tego zawarta w cytrynie witamina C przyczyni się do wzmocnienia odporności. Codzienne picie szklanki wody z sokiem z cytryny, wpływa również na rozpuszczenie kamieni żółciowych, przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych i skutkuje oczyszczeniem organizmu .
Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego są często źródłem wielu toksyn, z którymi nie radzi sobie nasz organizm. Warto na kilka dni (najlepiej tydzień) zastosować dietę wegańską wykluczającą mięso, jaja i nabiał. Zamiast tego spożywajmy owoce i warzywa, świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe (szczególnie polecany jest sok z surowych lub kiszonych buraków), płatki owsiane gotowane na wodzie z dodatkiem orzechów czy pestek słonecznika oraz kasze (szczególnie jaglaną). Dzięki temu z powodzeniem usuniemy złogi toksyn zgromadzonych w jelitach.
Na czas detoksu kawę i czarną herbatę zastąp wodą mineralną (ok. 2 litry dziennie) oraz ziołowymi herbatkami. Najlepiej sprawdzi się zielona, czerwona, napar z czystka, pokrzywy, mięty, szałwii czy kopru włoskiego. Przed snem dobrze wypić melisę, która ułatwi zasypianie i zapewni spokojny sen, podczas którego nasz organizm będzie mógł oczyścić się z toksyn.
Podczas detoksykacji odstaw papierosy, kofeinę, białą mąkę oraz cukier. Używaj przypraw takich jak: kurkuma, pieprz czarny, tymianek, majeranek, oregano, kozieradka, curry, rozmaryn, czosnek itp. Warzywa podawaj gotowane, blanszowane, na parze, koktajle, pieczone chipsy warzywne czy zupy krem.
Dominika Gębiś