Jak oczyścić żyły?
Naczynia krwionośne, w tym żyły, pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie. Utrzymują go w dobrej kondycji, transportując krew w naszym ciele. Gdy żyły i tętnice pracują sprawnie, krążenie jest prawidłowe. Jednak z czasem w naczyniach krwionośnych odkładają się złogi lipidowo-wapniowe, najczęściej z powodu nieodpowiedniej diety i niezdrowego stylu życia. Światła żył zwężają się, przez co przepływ krwi jest utrudniony, a w efekcie niedotlenione narządy wewnętrzne gorzej pracują. Może to prowadzić do wielu schorzeń, np. żylaków, zakrzepów, nadciśnienia lub chorób sercowo-naczyniowych (m.in. miażdżycy i zawału). Warto więc udrożnić żyły z zapychających je złogów. W jaki sposób można oczyścić żyły? Co zrobić, żeby lepiej funkcjonowały? Przekonajmy się.
Z biegiem lat nasz organizm starzeje się, a jego funkcjonowanie staje się mniej sprawne. Tak samo dzieje się z naczyniami krwionośnymi, które codziennie transportują wiele litrów krwi w naszym ciele. Siedzący tryb życia, brak ruchu, stres, niezdrowa dieta (bogata w tłuszcze trans, węglowodany i przetworzone produkty) oraz toksyny, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje sprawiają, że żyły stają się mniej elastyczne i słabsze. Tworzące się w nich złogi, spowodowane zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu (frakcji LDL) i wapnia, prowadzą do zwężenia naczyń krwionośnych, gorszego przepływu krwi, co zwiększa ryzyko niewydolności żył, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Prawidłowe funkcjonowanie żył wspomaga aktywność fizyczna, gdyż przy napinaniu mięśni naczynia ściskają się i krew pompowana jest w górę ku sercu. Warto więc uprawiać sport, spacerować lub biegać, a w pracy wykonywać krótkie ćwiczenia na lepsze krążenie.
Duży wpływ na cały organizm, tak więc i naczynia krwionośne ma codzienna dieta. Powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw i owoców, bogatych w przeciwutleniacze (antyoksydanty). Żwiązki te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki, powodują stany zapalne i utleniają m.in. zły cholesterol. Antyoksydanty wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu żyły pracują lepiej. Do silnych przeciwutleniaczy należy witamina C, której najlepszymi źródłami są cytrusy, brukselka, czarna porzeczka, szpinak, czy papryka. Wolne rodniki zwalcza też witamina E obecna w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika i olejach roślinnych oraz flawonoidy zawarte w brokułach, kapuście, szpinaku, owocach jagodowych, winogronach, czosnku i cebuli. Ciemnozielone warzywa to również źródło witaminy K, dzięki której wapń trafia do kości, a nie odkłada się w naczyniach krwionośnych.
Jednym z naturalnych i skutecznych sposobów na oczyszczenie żył jest stosowanie octu jabłkowego. Zawiera pektyny, które hamują wchłanianie cholesterolu LDL, a tym samym obniżają jego poziom we krwi. Ocet jabłkowy to również źródło poprawiającej pracę serca witaminy E oraz flawonoidów zapobiegających powstawaniu zakrzepów. Ten środek na żyły najlepiej rozcieńczyć z wodą (1 łyżka octu na szklankę wody) i pić codziennie przed posiłkiem. Ocet można również dodawać do sałatek, sosów i dań mięsnych. Jest łatwo dostępny w sklepie, ale można również wykonać go samodzielnie. Sześć startych jabłek zalewamy czterema litrami wody. Następnie dodajemy szklankę cukru, odrobinę drożdży, kawałek skórki chleba razowego i odstawiamy na 10 dni. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy 10 łyżek cukru i pozostawiamy na 40 dni. Przechowujemy go w ciemnej butelce i chłodnym miejscu.
Sok oczyszczający z cytryn i czosnku
Cytryny i czosnek to bardzo dobre produkty oczyszczające organizm. Przy tym obniżają poziom złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki i poprawiają krążenie. Ponadto obecna w cytrynie witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który wzmacnia naczynia krwionośne. Na oczyszczenie żył warto więc zastosować sok oczyszczający z cytryn i czosnku. W tym celu 5 cytryn należy opłukać gorącą wodą i postawić na 20 minut. Następnie wyciskamy z nich sok. Dodajemy do niego tyle samo miodu i trzy ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce. Miksturę trzeba odstawić na tydzień do lodówki. Codziennie należy pić jedną łyżeczkę soku na czczo.
W oczyszczaniu żył pomocny okaże się także granat. Zawiera o wiele więcej związków przeciwutleniających od pomarańczy, porzeczki czy jagód. Dlatego też spożywanie granatu lub picie soku z niego zapobiega odkładaniu się złogów w żyłach, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża poziom złego cholesterolu. Granat obfituje również w potas, dzięki czemu reguluje ciśnienie krwi i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.
Medyczne sposoby
Warto zaznaczyć, że powyższe naturalne sposoby mogą być skuteczne, ale nie zawsze. Czasami problemy z żyłami są już w tak wysokim stadium, że najlepiej zgłosić się z nimi do lekarza, który wdroży odpowiednie leczenie. Oprócz złego trybu życia i niezdrowej diety przyczyną zatykania się żył mogą być również wady wrodzone. Lekarz po dokładnym zbadaniu pacjenta zastosuje odpowiednią kurację, m.in. zapisując leki lub zlecając zabiegi udrożniające żyły i tętnice (chelatację lub angioplastykę). Warto jednak profilaktycznie stosować powyższe środki, które pomogą utrzymać naczynia krwionośne i cały organizm w dobrym stanie.