Reklama

Jak odróżnić anginę od przeziębienia?

Anginę najczęściej wywołują bakterie – paciorkowce. Wiele osób jest ich nosicielami, ale nie każdy musi zachorować. Czasem jednak wystarczy osłabienie, np. po przeziębieniu, by uśpione drobnoustroje zaczęły namnażać się i zaatakowały organizm. Na anginę można też zachorować oziębiając się w upalne dni. Gdy jest gorąco, naczynia krwionośne w gardle są rozszerzone. Nagłe wychłodzenie powoduje ich skurcz. Na skutek niedokrwienia śluzówka gardła jest podatna na atak bakterii i... angina gotowa. Jej objawy to silny ból gardła i wysoka gorączka. Wiele osób do ostatniej chwili zwleka z pójściem do lekarza, bo myli nawet uporczywe dolegliwości gardła z przeziębieniem. Tymczasem to może być angina – a jej nie można leczyć samemu. Jak więc odróżnić jedno od drugiego? Tego dowiesz się poniżej.

Anginę najczęściej wywołują bakterie – paciorkowce. Wiele osób jest ich nosicielami, ale nie każdy musi zachorować. Czasem jednak wystarczy osłabienie, np. po przeziębieniu, by uśpione drobnoustroje zaczęły namnażać się i zaatakowały organizm. Na anginę można też zachorować oziębiając się w upalne dni. Gdy jest gorąco, naczynia krwionośne w gardle są rozszerzone. Nagłe wychłodzenie powoduje ich skurcz. Na skutek niedokrwienia śluzówka gardła jest podatna na atak bakterii i... angina gotowa. Jej objawy to silny ból gardła i wysoka gorączka. Wiele osób do ostatniej chwili zwleka z pójściem do lekarza, bo myli nawet uporczywe dolegliwości gardła z przeziębieniem. Tymczasem to może być angina – a jej nie można leczyć samemu. Jak więc odróżnić jedno od drugiego? Tego dowiesz się poniżej.

Angina kontra przeziębienie - porównaj objawy

By prawidłowo rozpoznać chorobę, zwróć uwagę na dodatkowe objawy. Oto lista najczęstszych infekcji, którym towarzyszy ból gardła. Sprawdź, czym się charakteryzują.

Reklama
  • Angina - zwykle zaczyna się nagle od silnego bólu gardła, który utrudnia przełykanie. Ból promieniuje w kierunku uszu. Towarzyszy mu wysoka gorączka (ponad 38 st.) oraz dreszcze. Węzły chłonne szyi oraz podżuchwowe są powiększone i bolą przy ucisku.
  • Przeziębienie - jego pierwszym objawem może być bolesne drapanie i suchość w gardle, ból podczas przełykania śliny. Z czasem objawy te ustępują. Z kolei pojawiają się wodnisty katar i kaszel.
  • Podrażnienie śluzówki gardła - gdy ciągle męczy cię chrypka, drapie w gardle – to może być efekt palenia papierosów lub np. zbyt suchego powietrza w domu.

Leczenie anginy

Z anginą wywołaną wirusami poradzisz sobie biorąc leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wysoka gorączka i dreszcze świadczą jednak o zakażeniu bakteryjnym. Trzeba pójść do lekarza i zastosować się do jego wskazówek.

Przyjmuj przepisany antybiotyk - nie można przerywać kuracji, gdy gardło przestanie boleć, bo wtedy bakterie uodpornią się na działanie antybiotyku i zaatakują ze zdwojoną siłą.

Zbijaj gorączkę - obniżaj ją środkami dostępnymi bez recepty (np. Ibuprom, Apap). Po góra trzech dobach antybiotyk powinien zadziałać, a temperatura spaść (jeśli tak się nie stanie, idź do lekarza, być może trzeba zmienić leki).

Zostań w łóżku -szczególnie, gdy gorączkujesz. Odciążysz układ krwionośny i unikniesz powikłań. Staraj się dużo pić!

Łagodzimy dolegliwości

Każdy, kto choć raz miał anginę, wie, jak męczący jest towarzyszący jej ból gardła. Domowe sposoby zmniejszą uporczywy ból. Sprawdź, które metody szybko przyniosą ulgę.

Płukanka z szałwii - dwie saszetki szałwii zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Dodaj płaską łyżeczkę soli kuchennej. Płucz gardło 2-3 razy dziennie.

Zamiast szałwii możesz użyć majeranku lub tymianku. W aptece kupisz cukierki do ssania z szałwią. Skutecznie złagodzą ból i przyspieszą gojenie się podrażnionej śluzówki gardła.

Napar z rumianku - saszetkę zioła zalej szklanką wrzątku, przestudź.Płucz płynem gardło rano i wieczorem. Możesz też przez cały dzień małymi łykami popijać herbatkę rumiankową (o temperaturze pokojowej).

Co jeść w czasie choroby?

Zmiksowane zupy są najlepszym posiłkiem w czasie choroby – zwłaszcza dla małych dzieci. Łatwo je przełknąć i nie drażnią gardła.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: angina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy