Jak pozbyć się zaparć bez leków z apteki
Problemów z wypróżnieniem nie lekceważmy, bo jeśli zaparcia utrzymują się długo, mogą prowadzić do hemoroidów, zatruć, uchyłków w jelicie. Oto najlepsze domowe sposoby!
Robimy "kisiel" lniany: 2 łyżeczki siemienia lnianego zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na 20-30 min (aż powstanie gęsta zawiesina). Spożywamy dwa razy dziennie 1/2 szkl. (przecedzone lub z nasionami). Wskazówka: każdą porcję lnianego "kisielu" popijamy 1 szkl. wody. Tę dawkę siemienia jadamy, aż problem zniknie, potem profilaktycznie - raz dziennie, wieczorem.
Robimy koktajl ze szpinaku: Blendujemy garść szpinaku, 1 pokrojone jabłko (najlepiej ze skórką) i 1 kubek jogurtu naturalnego. Koktajl wypity rano zastąpi śniadanie i pomoże pozbyć się problemu.
Śliwki: Najlepiej zacząć od zjadania 2-3 sztuk wieczorem, popijając szklanką wody, bo działają najsilniej i najszybciej ze wszystkich suszonych owoców. Jeśli to okaże się za małą porcją, zjadamy następnego wieczora 2 sztuki więcej.
Daktyle: 6-8 sztuk moczymy na noc w 1/2 szkl. letniej wody i jemy rano na czczo. Kurację stosujemy 2 razy w tygodniu. Dodatkowa korzyść: daktyle zawierają bor, który łagodzi objawy menopauzy oraz zapobiega osteoporozie.
Figi: Zalewamy 5-7 sztuk 1/2 szklanki gorącej wody, parzymy ok. 15 min. Zjadamy miękkie i wypijamy wodę, w której owoce się moczyły. Dodatkowa korzyść: Zawierają dużo antyoksydantów, które opóźniają starzenie się skóry.
Mogą pomóc, zwłaszcza gdy problem dokucza rano. Filiżanka czarnej kawy rano bardzo szybko pobudza do pracy ostatni odcinek jelita grubego (bo po jej wypiciu wydziela się gastryna, hormon aktywujący jelita). Ostatnie badania wykazują, że kawa nie działa drażniąco na żołądek!
Kawa na czczo? Nie, lepiej wcześniej wypić szklankę wody. Kawa wypita na pusty żołądek wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych. Warto też wypić 1/2 szklanki wody po filiżance kawy, by uzupełnić bilans wody (bo kawa działa moczopędnie).
Otręby owsiane polecane są dla osób z podwyższonym cholesterolem, bo zawarte w nich betaglukany obniżają triglicerydy i cholesterol LDL. Otręby pszenne mają najwięcej błonnika, ale i dużo fosforu, więc powinny ich unikać osoby z chorobami nerek i układu moczowego. Otręby żytnie - dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, bo zawierają dużo magnezu i potasu. Również dla odchudzających się, bo mocno pęcznieją w żołądku i są sycące.
Ile jeść otrąb: 2 łyżeczki 3 razy dziennie. Każdą porcję popijamy 1 szkl. wody.
Konsultacja: Magdalena Gogół-Aninowska, dietetyk i edukator żywieniowy