Dieta idealna dla kobiet 50+. Utrzyma szczupłą sylwetkę i zmniejszy ryzyko groźnych chorób

Warzywa powinny dominować w zdrowej diecie. Dla kobiet po 50-tce są szczególnie ważne to zachowania zdrowia
Warzywa powinny dominować w zdrowej diecie. Dla kobiet po 50-tce są szczególnie ważne to zachowania zdrowia123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego dieta po pięćdziesiątce jest szczególnie ważna?
  2. Dieta kobiet 50+. Co jeść, by czuć się młodo?
  3. Na co w diecie powinny uważać kobiety po pięćdziesiątce?

Dlaczego dieta po pięćdziesiątce jest szczególnie ważna?

Zobacz również:

Dieta kobiet 50+. Co jeść, by czuć się młodo?

Warzywa i owoce
Produkty zbożowe
Strączki
Mięso
Ryby
Rumiane, pieczone filety z łososia przyprawione ziołami w białym naczyniu oraz ziemniaki w porcelanowej misie z niebieskim wzorem, obok sztućce do podawania potraw.
W diecie kobiet w wieku okołomenopauzalnym, istotną rolę ogrywają kwasy omega-3. Ich źródłem są m.in. tłuste ryby morskie123RF/PICSEL
Nabiał

Na co w diecie powinny uważać kobiety po pięćdziesiątce?

Sól
Jedzenie wysoko przetworzone
Kobieta z krótkimi włosami trzymająca w ręku częściowo odpakowaną tabliczkę gorzkiej czekolady z nadgryzionym rogiem, patrzy w dal z lekkim zamyśleniem na twarzy.
Słodycze warto jest ograniczać do minimum. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego sięgnij po owoc lub przygotuj domowy deser z ich dodatkiemnatalia gdovskaia123RF/PICSEL
Cukier

Zobacz również:

Co jeść i suplementować, żeby nie chorować? "Tajemnica odporności leży na talerzu"INTERIA.PL