Jak przygotować syrop z dyni?
Syrop z dyni stosuje się w celach leczniczych. Począwszy od leczenia chorób wątroby, nerek po infekcje układu moczowego. Jak przygotować taki syrop z dyni? Sposób znajdziesz poniżej.
Syrop z dyni dzięki dużej zawartości witamin i karotenu, doskonale podnosi odporność i pozwala utrzymać ją w równowadze. Pomaga zwalczać wysoki cholesterol, zmniejsza opuchliznę kostek i nóg na skutek problemów z krążeniem krwi. Syrop jest również wskazany dla osób otyłych i chcących zgubić zbędne kilogramy. Syrop z dyni posiada właściwości lekko przeczyszczające, dzięki czemu jest doskonały przy zatwardzeniach i chorobach okrężnicy.
Do przygotowania potrzebujesz surową dynię i cukier. Zacznij od odcięcia czubka dyni i wyjęcia ze środka włókien i nasion. Następnie do otworu wsyp cukier i zamknij dynię odciętym czubkiem. Odstaw dynię na 10 dni w chłodne miejsce. Dynię ułóż w misie lub innym naczyniu, ponieważ gdy dynia rozmięknie będzie trudna do przesunięcia. Po 10 dniach, zdejmij czubek dyni i przelej otrzymany syrop do słoika.
Syrop przechowuj w lodówce do miesiąca. Jeśli chcesz go zakonserwować, należy go zagotować aż stanie się gęstszy. Lecz w tym przypadku, syrop straci swe zdrowotne właściwości. Używanie tego syropu zależy od ciebie. Możesz nim słodzić herbatę lub pić 2-3 razy dziennie. Mała uwaga: jeśli nie chcesz używać cukru, zalej dynię miodem.