Jak przygotować syrop z rokitnika na wzmocnienie odporności?
Rokitnik to krzew, którego kwiaty, liście, a szczególnie owoce są stosowane w terapiach ziołowych. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C, nawet więcej niż owoce cytrusowe. Owoc rokitnika zawiera również witaminy A, B kompleks, E, P, K oraz fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i sód. Jest bogaty w betakaroten, pektyny, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. W porze częstych zachorowań i przeziębień taki owoc to skarb. Stosując syrop z owoów rokitnika wzmocnisz układ immunologiczny. Poznaj przepis na syrop z rokitnika.
Owoce rokitnika są prawdziwa naturalną szczepionką przeciw grypie. Skuteczne zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Przez wysoką ilość witamin i przeciwutleniaczy, owoce te aktywują układ odpornościowy, zwiększając zdolność organizmu do reagowania na ataki wirusowe i bakteryjne. Owoce tego krzewu mogą złagodzić i leczyć choroby skóry. Łagodzą negatywne skutki stresu, poprawiają pracę wątroby i wzmacniają serce.
Owoce zbierane są od sierpnia do końca października. Mogą być spożywane na surowo, są słodkie i kwaśne. Można je również skruszyć i zrobić z nich puree. Owoce należy kruszyć tylko narzędziami ze stali nierdzewnej. Z owoców również można przygotować syrop, na który przepis znajdziecie poniżej.
Oczyszczone owoce rokitnika wsyp do szklanej miski i delikatnie rozgnieć. Zgniecione owoce zalej miodem naturalnym, tak aby miód pokrył owoce. Zostaw go w suchym i chłodnym miejscu, może to być lodówka. Syrop należy przez tydzień codziennie mieszać. Dla wzmocnienia odporności, dziennie należy spożywać sześć łyżek.