Jak rozpoznać zakażenie drożdżakami Candida?
Cukier jest substancją, która nas stopniowo uzależnia i choć wiemy, że jest niezdrowy, trudno go wyeliminować z diety. Być może jeśli zrozumiemy, jakie spustoszenia czyni w naszym organizmie, łatwiej będzie zaplanować nam strategię pozbycia się go z naszego pożywienia raz na zawsze.
Istnieje kilka cech substancji uzależniających, które łączą je wszystkie:
zjedzenie (wypicie, zażycie) odrobiny danej substancji wyzwala ochotę na więcej,
nagłe zaprzestanie stosowania wywołuje symptomy odstawienia takie jak bóle głowy, zmiany nastroju, zmęczenie i głód,
uzależnienie od danej substancji prowadzi do zagrożenia zdrowia i pojawienia się objawów niedoborów mineralnych, niewydolności tarczycy, niewydolności kory nadnerczy, zespołu nieszczelnego jelita, chorób autoimmunologicznych oraz problemów z układem trawiennym.
Uzależnieniu od cukru towarzyszyć może zakażenie drożdżakami z rodziny Candida.
Candida albicans to grzyb wywołujący zakażenia oportunistyczne u osób z obniżoną odpornością. Występuje naturalnie w naszym organizmie i zwykle jest niegroźny. Jednak, kiedy zaczyna się rozrastać, może stać się przyczyną groźnych objawów chorobowych takich jak:
utrzymujące się zaparcia, wzdęcia i gazy,
przewlekłe zmęczenie lub nawet wyczerpanie,
stała ochota na słodkie pokarmy,
nawracające infekcje zatok,
nadmiar śluzu,
przewlekłe alergie,
depresja i niepokój,
biały nalot na języku,
niedoczynność tarczycy.
Bakterie znajdujące się w naszych jelitach zwykle radzą sobie z drożdżakami, stanowiąc wsparcie dla naszego organizmu. Jednak niezdrowy styl życia i nieodpowiednia dieta mogą niszczyć „dobre” bakterie, pozbawiając nas jednocześnie ochrony przed grzybem Candida.
Niekiedy nie jesteśmy w stanie zapobiec czynnikom, które wpływają na rozrost Candida, jednak na niektóre z nich mamy wpływ. Namnażaniu się drożdżaków sprzyjają:
antybiotykoterapia,
antybiotyki dodawane do żywności,
nadmierne spożywanie cukru i przetworzonej żywności,
nadmierne spożywanie alkoholu lub kawy,
ciągły stres,
cesarskie cięcie,
ekspozycja na rtęć, na przykład znajdującą się w wypełnieniach stomatologicznych, zastrzykach czy tatuażach,
tabletki antykoncepcyjne.
Wystarczy jeden z powyżej wymienionych czynników, aby “dobre” bakterie w naszych jelitach uległy zniszczeniu. Wpływa to na osłabienie naszego układu immunologicznego na tyle, że nie jest on w stanie obronić nas przed drożdżakami, a często też innymi patogenami.
Istnieją różne typy badań na obecność drożdżaków z rodziny Candida: badanie stolca, krwi lub śliny. Można też sprawdzić ich obecność sposobem domowym.
Przez 6 dni trzymaj papier i długopis w toalecie. Po obudzeniu się, na czczo, napełnij szklankę wodą do połowy i napluj do niej. Obserwuj ślinę w szklance przez 45 minut (nie przez cały czas, wystarczy kilka razy spojrzeć) i zapisuj wyniki obserwacji. Ślina będzie pływać po powierzchni, opadnie na dno lub będą się z niej ciągnąć w dół „nitki”. W przypadku, gdy ślina opada lub pojawiają się „nitki”, prawdopodobnie oznacza to, że twój organizm jest zakażony grzybem z rodziny Candida.