Jak schłodzić organizm w upalne dni?
Dopiero zaczęła się wiosna, a temperatury rosną z dnia na dzień. Gdy nie będą schodziły poniżej 25 stopni Celsjusza, nasz organizm będzie potrzebował solidnego orzeźwienia i ochłodzenia. Jak skutecznie i w bezpieczny sposób to zrobić? Podpowiadamy sprawdzone i niezawodne sposoby.
Gdy na zewnątrz jest upalnie, lepiej zrezygnować z jedzenie wysokokalorycznych, smażonych dań. Sprawią, że będziemy czuć się ciężko, a upał będzie dokuczał dwa razy silniej. Zastąpmy je zdrowymi, lekkimi sałatkami. Przygotujmy je zarówno z warzyw, jak i owoców. Zadbajmy o to, by znalazł się w nich przynajmniej jeden orzeźwiający składnik.
Na okres upałów warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju wiatraki, zarówno te małe, jak i większe. Wiatrak to świetny sposób na ochłodzenie powietrza, jak i ciała. Wystarczy ustawić obroty wiatraka na małe i stanąć przy urządzeniu na kilka minut. Ochłodzenie gwarantowane.
Kąpiel w chłodnej wodzie
Organizm skutecznie ochłodzi również kąpiel w chłodnej wodzie. Pamiętajmy jednak, by nie była zbyt zimna, ponieważ możemy dostać szoku termicznego.
W czasie upałów powinniśmy dużo pić. Nie tylko wody, ale i orzeźwiających napojów, które dodadzą energii i jednocześnie ochłodzą organizm. Oto trzy nasze propozycje.
Klasyczne mohito
Mohito to jeden z najpopularniejszych i najbardziej orzeźwiających drinków. W upalne dni radzimy przyrządzać go bez alkoholu lub z jego niewielką ilością. Do jego przygotowania potrzebne będą:
* jedna cytryna;
* jedna limonka;
* woda gazowana;
* świeże listki mięty;
* kostki lodu;
* pół łyżeczki brązowego cukru.
Sposób przygotowania
1. Kroimy cytrynę i limonkę w kostkę i wrzucamy do szklanki.
2. Za pomocą widelca lub małego tłuczka wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy kostki lodu, wodę mineralną i miętę. Napój gotowy.
Arbuzowa lemoniada
Arbuz to jeden z owoców, który zawiera najwięcej wody, dlatego warto go jeść szczególnie latem, gdy jest na niego sezon. Jak przygotować arbuzową lemoniadę? Oto przepis:
Potrzebne składniki
* jeden kilogram arbuza;
* sok z dwóch limonek;
* połowa szklanki wody mineralnej;
* dwie łyżeczki brązowego cukru;
* kostki lodu;
* listki mięty.
Sposób przygotowania
1. Na początek wydłubujemy z arbuza pestki. Kroimy owoc na kawałki i miksujemy w blenderze.
2. Powstałą masę przelewamy do dużego naczynia, a najlepiej do dzbanka, dodajemy sok z limonek, wodę mineralną, cukier i dokładnie mieszamy całość.
3. Napój podajemy z kostkami lodu przyozdobiony listkami mięty.
Mrożone truskawkowe szaleństwo
Truskawkowy mrożony szejk doda energii i poprawi humor największemu malkontentowi. Oto instrukcja, jak go przygotować.
Potrzebne składniki
* pół kilograma świeżych truskawek;
* jeden banan;
* szklanka soku jabłkowego;
* szklanka gazowanej wody mineralnej;
* sok z jednej limonki;
* kostki lodu;
* listki świeżej mięty dla ozdoby.
Sposób przygotowania
1. Obieramy i dokładnie myjemy truskawki, a następnie miksujemy razem z obranym bananem w blenderze.
2. Dodajemy sok z limonki, wodę gazowaną, sok jabłkowy i blendujemy całość.
3. Podajemy z dodatkiem lodu i listkami mięty.
Ciepłe napoje
Mało kto o tym wie, ale w upalne dni pragnienie najlepiej zgaszą ciepłe napoje. Można zatem podgrzać delikatnie wodę, a także bez obaw pić ciepłą herbatę. Po ich wypiciu podnosi się temperatura w naszym ciele, dzięki czemu nie odczuwamy tak drastycznie tej panującej na zewnątrz.