Reklama

Jak stosować korę dębu?

Kora dębu jest naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Medycyna ludowa od dawna czerpie z jej właściwości i stosuje ją w leczeniu popularnych schorzeń. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, ściągającym czy dezynfekującym jest nieoceniona w przypadku problemów dermatologicznych oraz związanych z układem pokarmowym. Kora dębu może być zbierana samodzielnie wczesną wiosną, jednak łatwiej jest ją nabyć w aptece albo dobrych sklepach zielarskich. Przygotowane z niej wywary posiadają wiele cennych dla zdrowia składników, które mogą łagodzić istniejące dolegliwości, a także skutecznie im zapobiegać. Do czego wykorzystać korę dębu? W profilaktyce jakich schorzeń jest pomocna?

Kora dębu. Co trzeba o niej wiedzieć?

Kora dębu pozyskiwana jest z dębów szypułkowych, które powszechnie występują na terenie Polski. Współczesna fitoterapia korzysta nie tylko z samego surowca, ale także z różnych preparatów oraz suplementów diety. Choć korę można zebrać samemu, trzeba robić to umiejętnie. Do celów leczniczych nadają się wyłącznie młode gałązki i pędy. Kora dębu powinna posiadać odpowiednią strukturę, być gładka i z lekkim połyskiem. Zebrany materiał należy wysuszyć w temperaturze do 35 stopni w pomieszczeniu bez dostępu światła słonecznego. Surowiec nie jest trwały, jego właściwości zachowują swoje działanie przez dwa lata. Chcąc czerpać jak najwięcej z kory dębu, lepiej zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach.

Reklama

Co można znaleźć w korze dębu?

Kora dębu zawiera substancje czynne, które mają korzystny wpływ na zdrowie. To źródło garbników, związków polifenolowych, flawonoidów, żywic i soli mineralnych. Substancje te mają działanie przeciwbakteryjne, które jest nieocenione w leczeniu wielu schorzeń wywołanych przez drobnoustroje. Poza tym doskonale wpływają na skórę, lecząc je z różnych dolegliwości, a także łagodzą stany zapalne. Mogą być stosowanie wewnętrznie (pite w formie naparu) jak i zewnętrznie (przygotowując z kory odwar). Kora dębu wykazuje nie tylko działanie lecznicze, ale także pielęgnacyjne, co znajduje zastosowanie w kosmetyce. Naturalne wyciągi mogą poprawić kondycję skóry czy włosów.

Stosowanie wewnętrznie

Kora dębu w formie naparu jest środkiem, który ma szerokie zastosowanie. Jego działanie pomocne jest w przypadku dolegliwości związanych z układem trawiennym. Stosowany regularnie poprawia perystaltykę jelit, łagodzi wzdęcia i wzmaga apetyt. Można go stosować w przypadku bólów brzucha, niestrawności, a także biegunki. Kora dębu może być również zażywana jesienią i zimą, kiedy organizm częściej podatny jest na infekcje. Nie tylko stymuluje odporność, ale także łagodzi nieprzyjemne objawy przeziębienia czy grypy oraz znacząco skraca czas rekonwalescencji. Kora dębu przydatna jest w czasie zabiegów detoksykacyjnych, gdyż substancje czynne ułatwiają pozbycie się toksyn z organizmu.

Zewnętrznie stosowanie kory dębu

W przypadku bolesnych hemoroidów kora dębu najczęściej polecana jest w formie nasiadówek. Nie tylko szybko łagodzą ból, ale zmniejszają stan zapalny i ułatwiają regenerację błony śluzowej. Odwar bądź wywar z kory może być stosowany w przypadku wielu dolegliwości skórnych, takich jak egzema, łuszczyca czy trądzik. To także uniwersalny środek, który ułatwia gojenie się ran i zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień. Kąpiele stóp z dodatkiem kory dębu są również przydatne w przypadku infekcji grzybiczych, a także problemu nadmiernej potliwości. Działanie specyfiku może być wzmocnione poprzez dodanie innych ziół, takich jak szałwia, rumianek czy pokrzywa. Odwar z kory może być również pomocny w dolegliwościach związanych z jamą ustną, takich jak delikatne owrzodzenia, stany zapalne, a także ból gardła.

Jak przygotować odwar i napar z kory dębu?

Przygotowanie naparu nie jest skomplikowane. Wystarczy płaską łyżkę suszonej kory zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem. Nie powinno przekraczać się spożywania 200 ml mikstury dziennie.

Odwar z kory dębu do zewnętrznego stosowania nie jest trudny do przygotowania. Płaską łyżeczkę należy zalać szklanką wody i gotować przez pięć minut. Całość wystarczy odłożyć na kwadrans, a następnie przecedzić. Mieszanka nie powinna być stosowana dłużej niż 10 dni.

Przeciwwskazania

Choć kora z dębu wykazuje szereg korzystnych dla organizmu działań, nie każdy może ją stosować. Wystrzegać się jej powinni szczególnie ci, którzy borykają się z niewydolnością serca czy zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Nie zaleca się stosowania w przypadku kobiet w ciąży, a także karmiących piersią. Kory dębu nie powinno się spożywać w czasie infekcji wirusowych oraz gorączki. Warto wiedzieć, że nie może być również stosowana długotrwale na skórę, a także w zmianach chorobowych, które obejmują znaczną część ciała.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kora dębu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama