Jak stosować skórkę z cytryny na ból stawów?
Cytryna znana jest z tego, że jest bogatym źródłem witaminy C. Jest to jednak duże uogólnienie, ponieważ cytryna zawiera mnóstwo innych cennych dla organizmu witamin i minerałów, m.in. witaminy A, B1, B6, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, pektyny oraz bioflawonoidy. Chronią one organizm przed infekcjami i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Zwłaszcza w czasie przeziębienia cytryna jest ważnym sprzymierzeńcem.
Niewiele osób wie, że ten popularny owoc cytrusowy posiada jeszcze jedną cenną właściwość – pomaga złagodzić bóle stawów. Skórka cytryny zawiera olejki esencjonalne, które usprawniają naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie. Kiedy więc cierpimy z powodu uciążliwych bólów stawów, nie wyrzucajmy skórki z cytryny do kosza, a przygotujmy z niej domowe lekarstwo. Można to zrobić na 2 sposoby:
Zetrzyj skórkę z cytryny (tylko żółtą jej część!) na tarce o małych oczkach i przyłóż ją bezpośrednio w miejscu, gdzie odczuwasz ból. Zawiń bandażem i zostaw na 2 godziny.
Skórkę z cytryny umieść w dzbanku lub dużym słoiku i zalej oliwą z oliwek. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu płyn jest gotowy do użytku. Wystarczy nasączyć w nim bandaż i przyłożyć w obolałe miejsce. Okład najlepiej pozostawić na całą noc, ponieważ wtedy przyniesie najlepsze efekty.