Reklama

Jak wzmocnić organizm po antybiotyku?

Antybiotyki, stosowane z rozsądkiem, są skutecznym sposobem walki z infekcjami o podłożu bakteryjnym. I o ile bez nich ciężko byłoby nam wyleczyć wiele groźnych chorób, jak każdy lek - mają one swoje skutki uboczne. Antybiotyk nie działa "inteligentnie". Gdy znajdzie się w organizmie, zabija nie tylko złe bakterie, ale również te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Z tego powodu niezwykle ważne jest wzmocnienie osłabionego antybiotykoterapią organizmu. Dowiedz się jak to zrobić.

Antybiotyki, stosowane z rozsądkiem, są skutecznym sposobem walki z infekcjami o podłożu bakteryjnym. I o ile bez nich ciężko byłoby nam wyleczyć wiele groźnych chorób, jak każdy lek - mają one swoje skutki uboczne. Antybiotyk nie działa "inteligentnie". Gdy znajdzie się w organizmie, zabija nie tylko złe bakterie, ale również te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Z tego powodu niezwykle ważne jest wzmocnienie osłabionego antybiotykoterapią organizmu. Dowiedz się jak to zrobić.

Chroń żołądek

Aby osłonić błonę śluzową żołądka i jelit, przed zażyciem antybiotyku wypij 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszane z połową szklanki ciepłej wody.

Uzupełnij niedobory witamin z grupy B

Podczas kuracji antybiotykiem uzupełniaj również niedobory witamin z grupy B. Przyjmuj 2 tabletki 3 razy dziennie po jedzeniu.

Możesz także pić wieczorem napój z drożdży bogaty w te witaminy. Aby go przygotować, zalej łyżkę drożdży szklanką wody i kilkakrotnie doprowadź do wrzenia (nie gotuj!). Kiedy przestaną kipieć, napój będzie gotowy do wypicia. Kurację stosuj jeszcze przez 2-3 miesiące po terapii antybiotykiem.

Reklama

W aptece kupisz także gotowe preparaty z drożdżami. Zażywaj je 2 razy dziennie po 3 pastylki po jedzeniu.

Zadbaj o florę bakteryjną jelit

Antybiotyki oprócz szkodliwych bakterii niszczą też te pożyteczne (np. Lactobacillus casei), powodując namnażanie się chorobotwórczych grzybów. Dlatego po kuracji przyjmuj preparaty z probiotykami. Zawierają one pałeczki kwasu mlekowego, które przywracają równowagę bakteryjną. Pij kwaśne produkty mleczne (jogurt, kefir, zsiadłe mleko) oraz kiszony, czerwony i biały barszcz, jedz kiszone ogórki oraz kiszoną kapustę.

Chroń wątrobę

Aby uniknąć wzdęć świadczących o zaburzeniach pracy wątroby, 2 razy w tygodniu przez 2-3 miesiące raz dziennie pij ziołową mieszankę (np. Cholesol). Zawiera ona wyciąg z kocanki, rumianku, kolendry, owoców czarnego bzu, mniszka lekarskiego. Dwie łyżeczki wymieszaj z 2 łyż kami oleju i sokiem z cytryny. Wlej trochę gorącej wody, pij rano na czczo.

Jedz też zupę cebulową, która chroni wątrobę i zapobiega grzybicy pochwy.

Uodpornij się

Twój organizm potrzebuje czasu, by odbudować siły odpornościowe. Pij więc świeżo wyciskane soki z warzyw, np. z marchewki, selera, kapusty, jabłek, buraków. Ale jeśli masz mało czasu, jedz owocowo-warzywne sałatki i przyjmuj preparaty multiwitaminowe.

Uwaga!

Nie wolno popijać antybiotyku maślanką, kefirem i jogurtem. W trakcie terapii trzeba też ograniczyć spożycie mleka i serów. Zawierają one jony wapnia, które wiążą się z antybiotykami i uniemożliwiają ich wchłanianie, a to zmniejsza ich skuteczność.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: antybiotyki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama