Jak zrobić miksturę z kminu rzymskiego na ból gardła?
Nasi przodkowie znali się na ziołach i ich właściwościach leczniczych. Wiele z ich przepisów zachowało się do dziś i świetnie sprawdza się we współczesnym świecie. Kmin rzymski znany też jako kumin, posiada wiele leczniczych własności. To doskonałe remedium, które w szybki i skuteczny sposób łagodzi ból gardła. Działa też przeciwzapalnie, moczopędnie i napotnie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych. Spróbuj i przekonaj się do tej niesamowitej indyjskiej przyprawy.
- 80g mielonego kuminu
- 250ml wody
- 1 łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie)
Kumin zalej 200 ml wody i gotuj przez 15 minut. Mikstura, którą otrzymasz będzie gęsta i rozciągliwa. Przecedź ją, dodaj 50 ml wody i zagotuj ponownie.
Kiedy zdejmiesz rondel z ognia, dodaj 1 łyżkę stołową brandy lub koniaku. To wszystko.
Otrzymaną miksturę pij co 30 minut po 1 łyżeczce. Po 2 godzinach ból gardła zmniejszy się, a przełykanie staje się łatwiejsze.
Jeżeli po 4 godzinach ból nie ustąpi zwiększ dawkę mikstury do dwóch łyżeczek. Ten sposób na ból gardła i migdałków polecany jest tym, którzy często cierpią na te przypadłości.